ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι» που βράζει η Μέση Ανατολή: Έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Αμπάς

«Καζάνι» που βράζει η Μέση Ανατολή: Έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Αμπάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σήμερα (5/12) τηλεφωνικά με πολλούς ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής, εν μέσω της αναταραχής που έχει προκαλέσει η πληροφορία πως η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να αναγνωρίσει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμπάς, ο τελευταίος προειδοποίησε τον Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι συνομίλησε επίσης ή πρόκειται να έχει μια επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει την Τετάρτη ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ωστόσο θα αναβάλει και πάλι τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ είπε ότι ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη μια οριστική απόφαση για το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια αναγνώριση θα έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή και θα είναι καταστροφική για την ειρηνευτική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις