ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτείται ο γηραιότερος βουλευτής κατηγορούμενος για σεξουαλικές επιθέσεσεις (Vid)

ΗΠΑ: Παραιτείται ο γηραιότερος βουλευτής κατηγορούμενος για σεξουαλικές επιθέσεσεις (Vid)

Ο βουλευτής Τζον Κόνιερς, ήρωας του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και εκ των σημαντικότερων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε σήμερα (5/12) ότι παραιτείται από τη θέση του, αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές πρώην συνεργάτιδές του.

«Σήμερα συνταξιοδοτούμαι», είπε ο 88χρονος Κόνιερς, ο πρεσβύτερος βουλευτής των Δημοκρατικών, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ντιτρόιτ. Ο Κόνιερς εκλεγόταν συνεχώς στο Ντιτρόιτ από το 1965 και έχρισε διάδοχό του τον γιο του, Τζον Κόνιερς Γ΄. Να σημειωθεί πάντως ότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «παραίτηση».

Πολλοί συνάδελφοί του στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον είχαν καλέσει να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Κόνιερς είναι ο πρώτος από τους τέσσερις Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση, ο οποίος παραιτείται από το αξίωμα. Οι άλλοι τρεις είναι οι βουλευτές Ρούμπεν Κίχαν (Δημοκρατικός) και Μπλέικ Φάρεντχολντ (Ρεπουμπλικανός) και ο γερουσιαστής Αλ Φράνκεν (Δημοκρατικός). Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός, ο Τζο Μπάρτον, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και θα αποχωρήσει από το Κογκρέσο στα τέλη του 2018 επειδή κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια γυμνή φωτογραφία του.

Ο Κόνιερς είχε κατηγορηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες από πολλές γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση πριν από πολλά χρόνια. Ο ίδιος διαψεύδει τα όσα του καταμαρτυρούν. «Η καριέρα μου δεν μπορεί να μειωθεί με αυτά που συμβαίνουν τώρα. Αυτό θα περάσει. Η επιρροή μου θα συνεχιστεί μέσω των παιδιών μου», επέμεινε στη συνέντευξη που παραχώρησε, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εδώ και μερικές ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις