ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς η Σαουδική Αραβία

Υεμένη: Συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς η Σαουδική Αραβία

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ενέτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές στην Υεμένη νωρίς σήμερα, καθώς το κίνημα των ανταρτών Χούτι εδραιώνει την εξουσία του στην πρωτεύουσα Σανάα, αφού δολοφόνησε τον πρώην σύμμαχό του και πρώην πρόεδρο της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της προχώρησαν στα πλήγματα αυτά μία ημέρα αφού ο γιος του Σάλεχ δεσμεύθηκε να ηγηθεί μιας εκστρατείας εναντίον των Χούτι.

Η παρέμβαση του Άχμεντ Άλι, πρώην επικεφαλής της Δημοκρατικής Φρουράς που κάποτε θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του πατέρα του, προσφέρει στον κίνημα κατά των Χούτι μια νέα ηγετική προσωπικότητα.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο αντιπαρατίθενται οι Χούτι, με τη στήριξη του Ιράν, που ελέγχουν τη Σανάα, εναντίον ενός συνασπισμού υπό το Ριάντ που στηρίζει την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι ο οποίος ελέγχει τη νότια Υεμένη, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Σάλεχ βοήθησε τους Χούτι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, και η απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα να αλλάξει πλευρά και να τους εγκαταλείψει ήταν η πιο δραματική αλλαγή που έχει καταγραφεί επί του πεδίου εδώ και χρόνια.

Όμως αμέσως οι σιίτες αντάρτες κατέπνιξαν την εξέγερση υπέρ του Σάλεχ στην πρωτεύουσα και τον σκότωσαν.

Πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, βομβαρδίζοντας θέσεις των Χούτι μέσα στη Σανάα και άλλες επαρχίες του βορρά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah που πρόσκειται στους Χούτι μετέδωσε ότι ο συνασπισμός βομβάρδισε το σπίτι του Σάλεχ και άλλα σπίτια μελών της οικογένειάς του.

Κάτοικοι της Σανάα δήλωσαν ότι μεγάλες εκρήξεις ακούγονταν από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Το al Masirah επεσήμανε ότι αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν στις επαρχίες Τάιζ, Χάζα, Μίντι και Σάαντα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Σε μια ένδειξη υποστήριξης και πρόκλησης δεκάδες χιλιάδες οπαδοί των Χούτι πραγματοποίησαν συγκέντρωση χθες στη Σανάα για να γιορτάσουν τον θάνατο του Σάλεχ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που μαίνεται στην Υεμένη μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10,000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει και ο λιμός απειλεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν σε έναν από τους χειρότερους λιμούς της σύγχρονης εποχής, ο οποίος έχει προκληθεί από την παρεμπόδιση της διανομής βοήθειας και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι εντεινόμενες εχθροπραξίες θα απειλήσουν και άλλες ζωές αμάχων και θα επιδεινώσουν τα δεινά τους», τόνισε.

Από την πλευρά του ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στρατηγός Αλί Τζαφαρί, δήλωσε ότι οι εχθροί της Υεμένης κρύβονταν πίσω από την αλλαγή στάσης του Σάλεχ και εξήρε την άμεση καταστολή από τους Χούτι «του πραξικοπήματος των ιερών πολεμιστών», μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Ο θάνατος του Σάλεχ περιπλέκει ακόμη περισσότερα τα πράγματα στην Υεμένη.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις μελλοντικές συμμαχίες των υποστηρικτών του, που μέχρι πρότινος βοηθούσαν τους Χούτι, που προέρχονται από το παρακλάδι των ζαϊντιτών του σιιτισμού και κυβερνούσαν τη νότια Υεμένη ως το 1962.

Σε ανακοίνωση που έστειλε στο Reuters ο Άχμεντ Άλι δήλωσε ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε «στα χέρια των εχθρών του Θεού και της χώρας».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα αντιμετωπίσει τους εχθρούς της πατρίδας και της ανθρωπότητας, που προσπαθούν να εξαλείψουν την ταυτότητά της και τα κέρδη της και να ταπεινώσουν την Υεμένη και τους Υεμενίτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις