ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος ο πρώτος από τους «Πέντε Κουβανούς»

Ελεύθερος ο πρώτος από τους «Πέντε Κουβανούς»
Μετά από 13 χρόνια στη φυλακή απελευθερώθηκε ένας από τους πέντε Κουβανούς, που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία στο Μαϊάμι...

Μετά από 13 χρόνια στη φυλακή απελευθερώθηκε ένας από τους πέντε Κουβανούς, που είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία στο Μαϊάμι, το 1998.

Ο Ρενέ Γκονσάλες βγήκε από τη φυλακή στην Μαριάνα της Φλόριντα, περίπου στις 4 π.μ. (11:00, ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Φίλιπ Χόροβιτς.

Ο Γκονσάλες, ο πρώτος που αποφυλακίζεται από τους λεγόμενους «Πέντε Κουβανούς» που είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για κατασκοπεία το 1998, είναι αναγκασμένος βάσει των όρων της αποφυλάκισής του να παραμείνει για τρία χρόνια στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αβάνα έχει επικρίνει αυτόν τον όρο και έχει ζητήσει να του επιτραπεί να επιστρέψει αμέσως στην Κούβα.

Ο Ρενέ Γκονσάλες, ο Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, ο Ραμόν Λαμπανίνιο, ο Αντόνιο Γκερέρο και ο Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ συνελήφθησαν το 1998, με εντολή του Λευκού Οίκου, με κατηγορίες κατασκοπείας. Είχαν διεισδύσει σε οργανώσεις εξόριστων Κουβανών στη Φλόριντα, οι οποίες σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες στην Κούβα και μετέφεραν πληροφορίες στην Αβάνα.

Μετά από μια δίκη-παρωδία στο Μαϊάμι, καταδικάστηκαν σε 15τείς ποινές φυλάκισης μέχρι και δις ισόβια.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν πλήθος διεθνών κινήσεων αλληλεγγύης στους «Πέντε», που ζητούσαν την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στην Κούβα.