ΗΠΑ: Αποκαλύψεις για το Ιράν υπόσχεται η Νίκι Χέιλι

Newsroom Newsroom

ΗΠΑ: Αποκαλύψεις για το Ιράν υπόσχεται η Νίκι Χέιλι

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι θα παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (14/12) στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον προκειμένου να παρουσιάσει «αδιάψευστες αποδείξεις» για την παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ιράν, κυρίως στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της την Τετάρτη.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα σκοπεύει να «φέρει στο φως τα πρόσφατα συμπεράσματα» μιας έκθεσης ειδικών των Ηνωμένων Εθνών για τους βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν τον Νοέμβριο από τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία.

Σε μια εμπιστευτική αναφορά του προς το ΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται στη δουλειά των ειδικών του οργανισμού, οι οποίοι μπόρεσαν να επιθεωρήσουν από τη 17η ως την 21η Νοεμβρίου συντρίμμια των πυραύλων κι επισήμαναν την ενδεχόμενη ιρανική προέλευση τμημάτων τους.

«Το σχέδιο, τα χαρακτηριστικά και οι διαστάσεις των τμημάτων που εξετάστηκαν από τους ειδικούς συμπίπτουν με τα στοιχεία του (ιρανικού) πυραύλου Qiam-1», ανέφεραν οι ειδικοί, σύμφωνα με τον Γκουτέρες. Στην αναφορά του ΓΓ υπενθυμίζεται ότι συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ τόσο το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί τον Απρίλιο του 2015 στην Υεμένη, όσο και η απαγόρευση εξαγωγής ιρανικών όπλων. «Καμιά απόδειξη» δεν έχει ωστόσο βρεθεί ακόμη για «την ταυτότητα του ενδιάμεσου, ή του προμηθευτή» υλικών για την κατασκευή τέτοιου είδους πυραύλων από τους Χούτι, σύμφωνα με τους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών.

«Η γραμματεία του ΟΗΕ συνεχίζει να αναλύει τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει και θα ενημερώσει το Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε ο Γκουτέρες στο έγγραφό του.

Στην αρχή της εβδομάδας, το περιοδικό Foreign Policy αποκάλυψε πως παρότι οι ειδικοί εκτιμούν πως ορισμένα από τα τμήματα των πυραύλων αυτών πιθανόν έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν, τονίζουν επίσης στην εμπιστευτική αναφορά τους ότι ανακάλυψαν επίσης στους πυραύλους αυτούς στοιχεία αμερικανικής προέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Νίκι Χέιλι σκοπεύει να «αναδείξει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών της. Θα «αποκαλύψει αδιάψευστες αποδείξεις για τις εσκεμμένες παραβιάσεις από το Ιράν των διεθνών του υποχρεώσεων και για τις μάταιες προσπάθειές του να τις συγκαλύψει», προστίθεται στην ανακοίνωση της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Στις αρχές του Νοεμβρίου η Χέιλι (το αξίωμα της οποίας είναι ισόβαθμο με αυτό του υπουργού στις ΗΠΑ) είχε ήδη στρέψει το δάχτυλο προς το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι προμηθεύει, κατά παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, με πυραύλους τους Χούτι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης και μιας συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τεχεράνη τονίζει ότι υποστηρίζει τους Χούτι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τους παρέχει στρατιωτική υποστήριξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved