ΚΟΣΜΟΣ

Με δανεικά από τη Ρωσία αγοράζει τους «πολυπόθητους» S-400 η Τουρκία

Με δανεικά από τη Ρωσία αγοράζει τους «πολυπόθητους» S-400 η Τουρκία

Η Ρωσία θα χορηγήσει δάνειο στην Τουρκία για την αγορά εκ μέρους της των συστοιχιών S-400, το οποίο θα αφορά μέρος του συνολικού ποσού που θα καταβάλλει όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογράψει με την Μόσχα, ενώ η πώληση των εν λόγω συστημάτων στη Τουρκία θα αρχίσει στα τέλη του 2019 αρχές του 2020.

Την δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

«Όλα τα ζητήματα έχουν επιλυθεί… Στην κυριολεξία η συμφωνία αρχίζει να υλοποιείται. Ένα μέρος του ποσού που προβλέπει η συμφωνία θα το καταβάλλει η τουρκική πλευρά, ενώ ένα μέρος θα καταβληθεί μέσω δανείου που θα χορηγήσει η ρωσική πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόζιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ερντογάν: η Άγκυρα κατέθεσε την προκαταβολή για την αγορά των S-400

Η Τουρκία κατέθεσε την χρηματική προκαταβολή στην Ρωσία για την αγορά των S-400, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Hyrriyet, η οποία δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Καζακστάν.

«Ο φίλοι μας ήδη υπέγραψαν την συμφωνία για τους S-400. Απ' ό,τι γνωρίζω, έχει ήδη δοθεί η προκαταβολή. Στην συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία εκχώρησης δανείου από την Ρωσία σε μας. Εγώ και ο πρόεδρος Πούτιν έχουμε πλήρως αποφασίσει επί του θέματος αυτού», επεσήμανε ο Ερντογάν.

Εκτός των άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, σχολίασε τα σχετικά δημοσιεύματα δυτικών μμε που έγραψαν ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει τα ρωσικά συστήματα S-400, επειδή δεν είναι συμβατά με τα ραντάρ του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας τα εξής: «Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε για την ελευθερία μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και υπεράσπισης της χώρας μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις