ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί τα τροχόσπιτα «σπάνε ταμεία» στην Κίνα

Γιατί τα τροχόσπιτα «σπάνε ταμεία» στην Κίνα

Μία ζεστή μέρα σε ένα πάρκο στο νησί Χαϊκού, πολλά οχήματα αναψυχής (RVs) βρίσκονται σταθμευμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι ιδιοκτήτες τους πίνουν τσάι και μοιράζονται ταξιδιωτικές εμπειρίες. Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Τροχόσπιτων RV (Auto) η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχαν πάνω από 50 οργανώσεις τροχόσπιτων, οι εκπρόσωποι των οποίων συγκεντρώθηκαν για να προετοιμάσουν την περιήγησή τους στο νησί.

Ο Γουάνγκ Τσινσάν και η σύζυγός του ξεκίνησαν να ταξιδεύουν με τροχόσπιτο αφότου βγήκαν πέρυσι στη σύνταξη και ήδη έχουν γυρίσει τη μισή Κίνα.«Αισθάνομαι πολύ καλύτερα και πιο υγιής» λέει ο Γουάνγκ. Μέσα στο τροχόσπιτο του Γουάνγκ βρίσκονται σχεδόν όλα τα απαραίτητα για την καθημερινή ζωή: ένα κρεβάτι, ένας καναπές, μια τηλεόραση, ένα μπάνιο και μια κουζίνα. «Δεν έχουμε πλυντήριο, αλλά έχουμε οτιδήποτε άλλο» λέει.

«Το καλύτερο κομμάτι του να ταξιδεύεις με τροχόσπιτο είναι η ελευθερία. Μπορείς να πας οπουδήποτε, χωρίς να ανησυχείς για την ώρα, για το πού θα φας, ακόμα και για το πού θα μείνεις» συνεχίζει.

Το χαμηλό οικονομικό κόστος, οι ευκολίες και η προσωπική ελευθερία που προσφέρει το ταξίδι με τροχόσπιτο το έχει κάνει πολύ δημοφιλές στους συνταξιούχους της Κίνας. Ο 65χρονος Χάο Σουεμπένγκ αγόρασε ένα τροχόσπιτο πριν από πέντε χρόνια όταν βγήκε στη σύνταξη και έκτοτε μαζί με τη γυναίκα του έχουν γυρίσει όλη τη Κίνα, καθώς και 38 χώρες της Ευρώπης.

«Είμαστε στον δρόμο 200 ημέρες το χρόνο» λέει ο Χάο ο οποίος πέρυσι αντικατέστησε το παλιό του τροχόσπιτο με ένα νέο, καλύτερο.

«Το ταξίδι με τροχόσπιτο δεν είναι μόνο για διασκέδαση. Είναι κάτι παραπάνω από έναν φυσικό τρόπο ζωής. Όταν ταξιδεύω μέσα στη φύση ξεχνώ όλα μου τα προβλήματα» λέει ο Χάο και προσθέτει ότι θα συνεχίσει να ταξιδεύει έως ότου δεν θα μπορεί πια να κινηθεί. Μέχρι να γίνει τουλάχιστον 80 ετών.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο ανάπτυξης που εξέδωσε τον Ιούλιο η Γενική Διοίκηση Αθλητισμού και η Εθνική Διοίκηση Τουρισμού, μέχρι το 2020 η Κίνα θα έχει δημιουργήσει 1.000 κάμπινγκ εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις για εκείνους που επιθυμούν να κάνουν τουρισμό με τροχόσπιτο.

«Τα κάμπινγκ στη Κίνα δεν είναι τόσο οργανωμένα όσο αυτά στην Ευρώπη. Ελπίζω στο μέλλον να αποκτήσουμε και εμείς» λέει ο Χάο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις