ΚΟΣΜΟΣ

Άλαν Πάτoν: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά σήμερα η Google

Άλαν Πάτoν: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά σήμερα η Google
Άλαν Πάτον

Άλαν Πάτον:Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ζωή του σπουδαίου Νοτιοαφρικανού συγγραφέα και ακτιβιστή, τον οποίο τιμά σήμερα (11/01/2018)η Google.

Στην 115η επέτειο από τη γέννηση του Άλαν Πάτον (Alan Stewart Paton) είναι αφιερωμένο το Doodle της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης.

Ο Πάτον είναι ο άνθρωπος ο οποίος «σύστησε» ουσιαστικά τη Νότια Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο, πριν ξεκινήσει η περίοδος του Απαρτχάιντ.

O Άλαν Πάτον γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1903 και πέθανε τον Απρίλιο του 1988.

Ο διάσημος συγγραφέας, γνωστός για την ανθρωπιστική του δράση, ήταν από τους πρώτους διανοούμενους που μίλησαν χωρίς φόβο ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό.

Άλαν Πάτoν

Γεννημένος στην επαρχία Natal (σήμερα KwaZulu-Natal), ο νεαρός Paton υποβλήθηκε σε σωματική βία και τιμωρία, η οποία οδήγησε στη διαχρονική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή αυταρχισμού και σωματικής τιμωρίας. Αργότερα, ως διαχειριστής του σωφρονιστηρίου Diepkloof, για νεαρούς ιθαγενείς Αφρικανούς, ανέπτυξε ένα αμφιλεγόμενο, αλλά βαθιά ανθρώπινο σύστημα σωφρονιστικής μεταρρύθμισης, το οποίο περιλάμβανε ανοιχτούς κοιτώνες, εργασία εκτός της φυλακής, καθώς και επισκέψεις στο σπίτι.

Το doodle της Google

alan patons 115th birthday 5383574449553408 2x

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Paton περιόδευσε εγκαταστάσεις διορθωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των οποίων άρχισε να γράφει το «Cry, the Beloved Country». Το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1948 - το ίδιο έτος κατά το οποίο το Απαρτχάιντ ήταν επίσημα θεσμοθετημένο, ξεκινώντας τέσσερις δεκαετίες φυλετικού διαχωρισμού στη Νότιο Αφρική.

Άλαν Πάτoν

Το μεγαλύτερο έργο του είναι μια συγκινητική ιστορία της φυλετικής αδικίας, του ανθρώπινου πόνου και της λύτρωσης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για τον Άλαν Πάτον

Σχετικές ειδήσεις