SOCIAL MEDIA

Άλαν Πάτον: Ο άνθρωπος που «σύστησε» τη Νότια Αφρική στον κόσμο

Άλαν Πάτον: Ο άνθρωπος που «σύστησε» τη Νότια Αφρική στον κόσμο

Άλαν Πάτον:Το doodle της Google είναι αφιερωμένο στην 115η επέτειο από τη γέννηση του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα και ακτιβιστή Άλαν Πάτον.

Με το έργο του, ο Πάτον «σύστησε» ουσιαστικά τη Νότια Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο, πριν ξεκινήσει η περίοδος του Απαρτχάιντ.

O Άλαν Πάτον γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1903 και πέθανε τον Απρίλιο του 1988. Ο διάσημος συγγραφέας και γνωστός για την ανθρωπιστική του δράση ήταν από τους πρώτους διανοούμενους που μίλησαν χωρίς φόβο ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό.

Γεννημένος στην επαρχία Natal (σήμερα KwaZulu-Natal), ο νεαρός Paton υποβλήθηκε σε σωματική βία και τιμωρία, η οποία οδήγησε στη διαχρονική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή αυταρχισμού και σωματικής τιμωρίας. Αργότερα, ως διαχειριστής του σωφρονιστηρίου Diepkloof, για νεαρούς ιθαγενείς Αφρικανούς, ανέπτυξε ένα αμφιλεγόμενο αλλά βαθιά ανθρώπινο σύστημα σωφρονιστικής μεταρρύθμισης, το οποίο περιλάμβανε ανοιχτούς κοιτώνες, εργασία εκτός της φυλακής, καθώς και επισκέψεις στο σπίτι.

Το doodle της Google

alan patons 115th birthday 5383574449553408 2x

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Paton περιόδευσε εγκαταστάσεις διορθωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των οποίων άρχισε να γράφει το «Cry, the Beloved Country». Το βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1948 - ειρωνικά το ίδιο το έτος κατά το οποίο το απαρτχάιντ ήταν επίσημα θεσμοθετημένο, ξεκινώντας τέσσερις δεκαετίες φυλετικού διαχωρισμού στη Νότιο Αφρική. Το μεγαλύτερο έργο του είναι μια συγκινητική ιστορία της φυλετικής αδικίας, του ανθρώπινου πόνου και της λύτρωσης, καθώς δύο πατέρες καταλήγουν να συμφωνούν με την απώλεια των γιων τους - μία τυχαία δολοφονία και η άλλη, το ατυχές θύμα του.

Το σημερινό Doodle απεικονίζει τον Paton σε μια βόλτα με το τρένο (για το οποίο φέρεται να έλαβε έμπνευση για να γράψει την Cry, την αγαπημένη χώρα) και γιορτάζει τα 115α γενέθλια ενός οραματιστή που έκανε πολλά για να αγωνιστεί για βασικές ανθρώπινες αρχές αγάπης, μη βίας και ισότητας.

Σχετικές ειδήσεις