ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Εκλογές για να υποστηρίξουν το ΕΤΧΣ

Σλοβακία: Εκλογές για να υποστηρίξουν το ΕΤΧΣ
Έτοιμο να υποστηρίξει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αμέσως μετά την απόρριψη του χθες το βράδυ από το σλοβακικό κοινοβούλιο, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανέφερε το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD της Σλοβακίας.

Ο αξιωματούχος του κόμματος Γιαν Ποτσιάτεκ ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

«Το Smer-SD είναι έτοιμο να υποστηρίξει το ΕΤΧΣ με αντάλλαγμα μια συμφωνία για πρόωρες εκλογές» και συνέχισε «Αν αρχίσουν συνομιλίες, πιστεύω ότι η ψηφοφορία μπορεί να γίνει αυτήν την εβδομάδα».

Ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα κατέρρευσε χθες το βράδυ μετά την απόρριψη της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ από το σλοβακικό κοινοβούλιο, η οποία είχε συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εξάλλου ο ηγέτης του Smer, πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε μετά την ψηφοφορία αυτή στο κοινοβούλιο με την οποία απορρίφθηκε η διεύρυνση του ΕΤΧΣ ότι εναπόκειται στα τέσσερα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού που κατέρρευσε να το προσεγγίσουν με προτάσεις για το πώς θα επικυρωθεί η διεύρυνση του ΕΤΧΣ.

Η Σλοβακία πρέπει να δεσμευτεί στη διεύρυνση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ, σημείωσε επίσης ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενο ή το πότε αναμένει να του γίνουν οι προτάσεις αυτές.