ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία, ο Ερντογάν και τα «στραπατσαρισμένα» ανθρώπινα δικαιώματα

Η Τουρκία, ο Ερντογάν και τα «στραπατσαρισμένα» ανθρώπινα δικαιώματα

Με πρωτοβουλία του Tούρκου βουλευτή Ertugul Kurkcu (UEL) πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Τουρκία σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και την πολιτική ασυλία που στερούνται πλέον οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως καταγγέλθηκε σχετικά.

Όπως τόνισαν οι οργανωτές, παρατηρείται μία επιθετική πολιτική φυσικής απομόνωσης βουλευτών του HDP, 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων οι 2 συναρχηγοί του HDP είναι φυλακισμένοι, 9 βουλευτές έχουν χάσει τη βουλευτική τους ιδιότητα και 3 βρίσκονται στην εξορία.

Ο βουλευτής του HDP, Faysal Sariyidliz, ο οποίος έχει χάσει τη βουλευτική ιδιότητα και ζει εξόριστος στη Γερμανία, η βουλευτής Feleknas Uca (UEL) που αποτελεί ισχυρή αντιπολίτευση στο τουρκικό Κοινοβούλιο και ο Γερμανός βουλευτής Frank Schwabe (SOC) ο οποίος στηρίζει την υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής ιδιότητας των συναδέλφων τους αναφέρθηκαν στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει τη δραστηριότητα των βουλευτών του HDP, στερώντας τη δυνατότητα να δίνουν συνεντεύξεις Τύπου, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση συνεδρίου του κόμματος, καθώς και τη δυνατότητα επίσκεψης των κρατούμενων συναδέλφων τους. Πολλοί βουλευτές στερούνται άδεια εξόδου από τη χώρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνής συναντήσεις όπως στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση Συμβουλίου Ευρώπης.

Σε καμία ξένη αντιπροσωπεία ή πρεσβεία στην Τουρκία δεν έχει επιτραπεί να επισκεφθεί τους κρατούμενους βουλευτές, ενώ μόνο ένας εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Συμβουλίου Ευρώπης μπόρεσε να παραστεί σε μία ακρόαση στο δικαστήριο.

Ο Γερμανός βουλευτής Frank Schwabe (SOC) αναφέρθηκε στο πρόγραμμα sponsorship του γερμανικού κοινοβουλίου, που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει Τούρκους βουλευτές και κουρδικής καταγωγής να τους παρέχει πολιτικό βήμα. Οι βουλευτές, είπε, πρέπει να είναι ελεύθεροι και να μπορούν να ασκούν το λειτούργημα τους όπου και αν βρίσκονται και κυρίως στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις