Σκόπια: Η αντιπολίτευση μπλοκάρει νόμο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας

Σκόπια: Η αντιπολίτευση μπλοκάρει νόμο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας

Περίπου 35.000 τροπολογίες κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, για τον νόμο ο οποίος προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψήφισή του, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια ψηφίστηκε από τη Βουλή της χώρας πριν από 20 ημέρες, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, ωστόσο ο πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα και τον ανέπεμψε στη Βουλή.

Σε περίπτωση που η Βουλή των Σκοπίων ψηφίσει και πάλι τον νόμο, ο πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το κείμενο. Ωστόσο, με τον τεράστιο αριθμό τροπολογιών που υπέβαλε το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι άγνωστο το πότε θα μπορέσει να ψηφιστεί και πάλι από τη Βουλή o νόμος, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

O πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέτει τροπολογίες και το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό, ωστόσο κάλεσε το VMRO-DPMNE να μην προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να παρεμποδίσει το έργο του κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι η πρακτική αυτή της αντιπολίτευσης μπορεί να έχει συνέπειες στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών νόμων που είναι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο με τον οποίο προβλέπεται η διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, αναφέροντας ότι αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και τον ανέπεμψε στη Βουλή.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου των Σκοπίων που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέπεμψε νόμο στη Βουλή.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Εναντίον του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που μιλάει ποσοστό άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στα Σκόπια.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας. Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα επικρίθηκε έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

ΑΠΕ