ΚΟΣΜΟΣ

Νέο σκάνδαλο για τον Μέρντοχ

Νέο σκάνδαλο για τον Μέρντοχ

Νέο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στους κόλπους της News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την βρετανική «Guardian» η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, χρηματοδοτούσε από το Λονδίνο ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες, με αντάλλαγμα την προβολή τους από την εφημερίδα, προκειμένου να αγοράζουν δεκάδες χιλιάδες φύλλα της στην Ευρώπη σε τιμές ευκαιρίας.

Η Guardian, βασικός αντίπαλος της News Corp., δηλώνει ότι έχει στην κατοχή της έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι η WSJ ουσιαστικά αγόραζε η ίδια τα φύλλα της φουσκώνοντας πλασματικά την κυκλοφορία της στην Ευρώπη, εξαπατώντας τους αναγνώστες και επιβαρύνοντας με υψηλότερες ταρίφες τους διαφημιστές.

Η WSJ απέρριψε με ανακοίνωση της την ιστορία ως εμπρηστική και συκοφαντική με ψεύδεις και κακόβουλες ερμηνείες. Όμως, ο θεωρούμενος ως υπεύθυνος για την «απάτη», Αντριου Λάνγκχοφ, διευθυντής Ευρώπης της Dow Jones, μητρικής εταιρείας της WSJ, παραιτήθηκε. Από τις αποκαλύψεις προκύπτει ότι η WSJ έπειθε ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργαστούν και ως αντάλλαγμα δημοσίευε άρθρα που προωθούσαν τις δραστηριότητές τους. Η ιστορία αυτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008, όταν η WSJ συμβλήθηκε με ευρωπαϊκές εταιρείες που χρηματοδοτούσαν σεμινάρια για φοιτητές, οι οποίοι είχαν πιθανότητες να γίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες. Υπολογίζεται πως με τον τρόπο αυτό, το 2010 ενισχύθηκε κατά 41% η κυκλοφορία της ευρωπαϊκής έκδοσης της WSJ (31.000 από τις συνολικά 75.000 πωλήσεις φύλλων).