ΚΟΣΜΟΣ

«Προβληματική η Δικαιοσύνη στην Τουρκία»

«Προβληματική η Δικαιοσύνη στην Τουρκία»

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το τουρκικό δικαστικό σύστημα είναι ενάντια στις διατάξεις, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρουσιάζει σοβαρές συστημικές δυσλειτουργίες, επισημαίνει ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμμαρμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την περίοδο 1995-2010, εξέδωσε περισσότερες από 2.200 αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, οι 700 από τις οποίες αφορούσαν παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και οι 500 και πλέον αφορούσαν παραβιάσεις στο δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και την ασφάλεια.


Επισκεπτόμενος τις φυλακές ειδικού τύπου του Ντιγιαρμπακίρ και διαπιστώνοντας ότι, από τους 740 τρόφιμους οι 540 είναι -εδώ και πολύ καιρό- προφυλακισμένοι, περιμένοντας την εκδίκαση των υποθέσεων τους, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι, η υπερβολική διάρκεια της προσωρινής κράτησης στην Τουρκία, επηρεάζει αρνητικά την προσωπική ελευθερία χιλιάδων ατόμων.


Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα τουρκικά δικαστήρια δεν κάνουν χρήση της νομοθεσίας, με βάση την οποία επιτρέπεται η αποφυλάκιση υπόπτων έναντι εγγυήσεων, παραβιάζοντας έτσι, στην πράξη, το τεκμήριο της αθωότητας, συμπεραίνει ο κ. Χάμμαρμπεργκ.

Καταλήγοντας, ο κ. Χάμμαρμπεργκ επισημαίνει ότι, υπάρχει μεγάλη ασάφεια στην διαδικασία καταλογισμού αδικημάτων, σε πολίτες που φέρεται να σχετίζονται με εγκληματικές η τρομοκρατικές οργανώσεις.