ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζητά συγγνώμη από τα παιδιά θύματα παιδεραστίας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζητά συγγνώμη από τα παιδιά θύματα παιδεραστίας

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα (8/2) ότι θα ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του κράτους από τα παιδιά που υπήρξαν θύματα παιδεραστίας στο πλαίσιο θεσμών, έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας τα οποία επέτρεψαν να συγκεντρωθούν πολλές επώδυνες μαρτυρίες.

Έπειτα από μια δεκαετία αποκαλύψεων, η κυβέρνηση υποχώρησε το 2012 στις πιέσεις και συνέστησε μια βασιλική επιτροπή για να ερευνήσει την απόκριση των θεσμών στα εγκλήματα παιδεραστίας.

Από το 2013 ήρθαν σε επαφή μαζί της τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι που δήλωσαν ότι ήταν θύματα τέτοιων πράξεων στο πλαίσιο της Εκκλησίας, ορφανοτροφείων, αθλητικών συλλόγων, σχολείων ή οργανώσεων της νεολαίας.

Περισσότεροι από 4.000 θεσμοί –πολλοί από τους οποίους καθολικές οργανώσεις—αναφέρονται στις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν συχνά με δυσκολία στη διάρκεια δημόσιων ακροάσεων ή κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ εξήγησε στο κοινοβούλιο πως θα συσκεφθεί με τους επιζώντες προτού να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του έθνους «πριν από τα τέλη του έτους».

«Ως έθνος, οφείλουμε να σημειώσουμε αυτή την ευκαιρία για να σκεφθούμε τις επιθυμίες των επιζησάντων και να τους δώσουμε την αξιοπρέπεια στην οποία είχαν δικαίωμα ως παιδιά, την οποία όμως τους είχαν αρνηθεί ακόμη και εκείνοι που ήταν επιφορτισμένοι να ασχολούνται μαζί τους», είπε.

«Όταν βλέπει κανείς τις δηλώσεις των μαρτύρων, είναι προφανές πως το γεγονός ότι τους άκουσαν και τους πίστεψαν έχει μεγάλη σημασία για τους επιζώντες (…) Δύο λέξεις, ‘Σας πιστεύω’, οι οποίες προφέρθηκαν έπειτα από χρόνια, συχνά δεκαετίες, άρνησης της ευθύνης των αρχών».

Η βασιλική επιτροπή έκανε 409 συστάσεις τις οποίες η κυβέρνηση μελετά αυτή την ώρα, ανάμεσά τους και ένα πρόγραμμα βοήθειας στα θύματα που θα τους παρέχει ψυχολογική βοήθεια και οικονομικές αποζημιώσεις.

Η Καμπέρα αποδέσμευσε 33,4 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (21 εκατομμύρια ευρώ) για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό. Τα θύματα μπορούν να λάβουν έως και 150.000 δολάρια Αυστραλίας.

Στους 17 τόμους της έκθεσης η Επιτροπή συνιστά να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση των κληρικών να καταγγέλλουν τις πράξεις παιδεραστίας που ομολογούνται στο πλαίσιο του μυστηρίου της εξομολόγησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις