ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροσκάφους στη Μόσχα: Θρήνος για τα 71 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας (pics+vids)

Συντριβή αεροσκάφους στη Μόσχα: Θρήνος για τα 71 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας (pics+vids)

Η Ρωσία θρηνεί σήμερα τα 71 θύματα της σοκαριστικής αεροπορικής τραγωδίας λίγο έξω από τη Μόσχα. Το επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη την Κυριακή (11/2) πέντε λεπτά μετά την απογείωσή του με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο και 71 επιβάτες.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι προκάλεσε τη συντριβή, η οποία συνέβη σε θερμοκρασίες γύρω στους-5 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά περιόδους σημειώνονταν χιονοπτώσεις.

Ερευνητές δήλωσαν πως ξεκίνησαν ποινική έρευνα για το ατύχημα και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Το αεροσκάφος, τύπου AN-148, που ανήκε στη ρωσική εταιρία Saratov Airlines, πραγματοποιούσε πτήση από τη Μόσχα στην πόλη Ορσκ στην περιοχή Ορενμπούργκ, περίπου 1.500 χλμ. νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αεροσκάφος, το οποίο ήταν επτά ετών, απογειώθηκε στις 13:22 ώρα Ελλάδος και πέντε λεπτά αργότερα άρχισε να χάνει ύψος.

Αρχικά, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος να διαλύεται στον αέρα, ενώ λίγο αργότερα, σύμφωνα με το Russia Today, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιβεβαίωσαν την αεροπορική τραγωδία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα,τα σωστικά συνεργεία αναφέρουν ότι πλήρωμα και επιβάτες είναι όλοι νεκροί.

Έρευνα με εντολή Πούτινγια τα αίτια συντριβής

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή για να διερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα με το αεροσκάφος ΑΝ-148 της αεροπορικής εταιρίας Saratov Airlines.

Παράλληλα, υποχρέωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης κι αναζήτησης των αιτιών που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς, τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος ακύρωσε εξαιτίας του δυστυχήματος το ταξίδι του στο Σότσι, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα (12/2), όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, κανείς δεν επέζησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η εισαγγελία που ειδικεύεται στις μεταφορές ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι όλοι οι επιβαίνοντες, 65 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, είναι νεκροί και πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας.

Εντοπίστηκε το «μαύρο κουτί» του αεροπλάνου

Ένας καταγραφέας συνομιλιών από το πιλοτήριο και τμήματα της ατράκτου έχουν ανακτηθεί από το σημείο συντριβής του Saratov Airlines An-148, σύμφωνα με το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας.

airpl

Τηλεοπτικά πλάνα από τη σκηνή του ατυχήματος δείχνουν συντρίμμια του αεροπλάνου, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία μηχανή, να κείτονται στους αγρούς πάνω σε πυκνό στρώμα χιονιού.

Ελικόπτερα βρίσκονταν στο σημείο καθώς και διασώστες σε ειδικά οχήματα που κινούνται πάνω στο χιόνι. Αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων δήλωσε πως δύο σοροί έχουν βρεθεί στο σημείο.

Η Ελένα Βορόνοβα, εκπρόσωπος της Saratov Airlines, δήλωσε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου, το οποίο είχε περάσει από σέρβις στην εταιρία της το 2016.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση έδειξαν συγγενείς να περιμένουν στο αεροδρόμιο του Ορσκ, ορισμένοι κρατώντας το κεφάλι στα χέρια τους.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 πως μία ομάδα ψυχολόγων βρίσκεται στο αεροδρόμιο για να παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης.

Συλλυπητήρια από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε το απόγευμα της Κυριακής με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την τραγωδία

Tο μοιραίο αεροπλάνο φέρεται να διαλύθηκε στον αέρα, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένα σύννεφο σαν μανιτάρι πυρηνικής έκρηξης.

«Η έκρηξη ήταν τεράστια. Σείονταν τα πάντα. Άκουσα τον θόρυβο από τις τουρμπίνες. Μετά σιωπή. Η έκρηξη έκανε τα τζάμια να τρίξουν στο έδαφος», είπε μάρτυρας όπως μεταδίδει η Sun.

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι είδαν το αεροπλάνο να φλέγεται στον αέρα προτού συντριβεί.

«Άρχισε να διαλύεται στον αέρα. Οι διασώστες βρήκαν πτώματα στο σημείο», πρόσθεσε μία άλλη πηγή στο ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο υπουργός Μεταφορών, Maxim Sokolov, δήλωσε ότι τα πτώματα θα αναγνωριστούν με ταυτοποίηση DNA.

Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σημείο της συντριβής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Παράλληλα, είπαν πως ξεκίνησαν ποινική έρευνα για το ατύχημα. Ανάμεσα στις πιθανές αιτίες ανέφεραν τις μετεωρολογικές συνθήκες, το ανθρώπινο λάθος και την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται εκπρόσωπο του αρχηγείου των επιχειρήσεων η κατάσταση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροπλάνου, που κατέγραφε τις παραμέτρους της πτήσης, είναι σε «ικανοποιητική» κατάσταση, ενώ η αναζήτηση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του καταγραφέα των φωνών στο πιλοτήριο, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ένας Ελβετός υπήκοος περιλαμβανόταν στους επιβάτες.

Η Ελένα Βορόνοβα, εκπρόσωπος της Saratov Airlines, δήλωσε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου, το οποίο είχε περάσει από σέρβις στην εταιρία της το 2016.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, το νεότερο θύμα είναι η 5χρονη Nadezhda Krasova η οποία σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, την 32χρονη Oksana Krasova.

Ο 34χρονος συγκυβερνήτης Sergey Gambaryan και η 29χρονη αεροσυνοδός Anastasia Slavinskaya.

Η αεροσυνοδός Viktoria Koval και η επιβάτης Kriskentia Alexeenko.

Η επιβάτης Ulyana Son 28 ετών και ο Ilya Poletayev 17 ετών.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Russia Today, Sputnik

Σχετικές ειδήσεις