ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπια: Μεγάλο βήμα για την κατάργηση της θανατικής ποινής από τον πρόεδρο Μπάροου

Γκάμπια: Μεγάλο βήμα για την κατάργηση της θανατικής ποινής από τον πρόεδρο Μπάροου

Ο πρόεδρος της Γκάμπιας, ο Αντάμα Μπάροου, γνωστοποίησε την Κυριακή ότι θα εφαρμόσει μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής, καθώς η χώρα της δυτικής Αφρικής συνεχίζει την προσπάθειά της να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του αυταρχικού πρώην ηγέτη της Γιαχία Τζάμε.

Η επιβολή της εσχάτης των ποινών βρίσκεται σε ύφεση στην Αφρική, όπου οι αρχές εκτέλεσαν συνολικά 22 ανθρώπους το 2016, από 43 την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Αξιοποιώ την ευκαιρία που μου δίνεται για να ανακηρύξω μορατόριουμ στην επιβολή της θανατικής ποινής στην Γκάμπια, ως το πρώτο βήμα για την κατάργησή της», σημείωσε ο Μπάροου κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την 53η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του από τη Βρετανία.

Ο Γιαχία Τζάμε, ο οποίος διέφυγε από την Γκάμπια πριν από έναν χρόνο, μετά την για πολλούς αναπάντεχη ήττα του στις εκλογές, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή το 2012, όταν διέταξε την εκτέλεση διά τυφεκισμού εννέα φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένων δύο Σενεγαλέζων.

Ο Τζάμε, πρώην στρατιωτικός, κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Γκάμπια για σχεδόν 23 χρόνια, αφότου κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1994. Επί των ημερών του καταγγέλθηκαν επανειλημμένα κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συγκρούσεις του με ξένες κυβερνήσεις ήταν κάθε άλλο παρά ασυνήθιστες. Αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από έναν χρόνο, ο Μπάροου κάνει προσπάθειες η χώρα να αποκτήσει διεθνές κύρος. Τον περασμένο μήνα, η Γκάμπια επανεντάχθηκε στην Κοινοπολιτεία, από την οποία ο Τζάμε είχε αποσύρει τη χώρα το 2013 καταγγέλλοντας τον «νεοαποικιακό» θεσμό.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο νέος ηγέτης της Γκάμπιας ανακοίνωσε ότι η χώρα του υπέγραψε το προαιρετικό δεύτερο πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Στόχος ήταν να τερματιστεί «ο φόβος» και να υπάρξουν εγγυήσεις για «το κράτος του δικαίου», ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν «τα αστικά και πολιτικά τους δικαιώματα», είχε αναφέρει τότε η προεδρία του κράτους της δυτικής Αφρικής.

«Νικήσαμε τη δικτατορία», αλλά «η διατήρηση της ειρήνης για να ενισχυθεί η δημοκρατία μας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Για αυτό απαιτείται να υπάρξει υπομονή και ανοχή... Τα λάθη είναι αναπόφευκτα, αλλά θα τα διορθώσουμε» καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να αναδυθεί «η νέα Γκάμπια», διαβεβαίωσε ο Μπάροου την Κυριακή.

Η Γκάμπια, μια μικρή, αγγλόφωνη χώρα, που περικλείεται σχεδόν όλη από εδάφη της Σενεγάλης, με την εξαίρεση μιας στενής λωρίδας ακτών που εκτιμούν ιδιαίτερα οι τουρίστες, βυθίστηκε σε πολιτική κρίση τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο Γιαχία Τζάμε αρχικά συνεχάρη τον Αντάμα Μπάροου για τη νίκη του στις εκλογές, αλλά μία εβδομάδα αργότερα ανακοίνωσε πως δεν αναγνώριζε το αποτέλεσμα.

Τελικά ο Τζάμε αποφάσισε να εγκαταλείψει την εξουσία -και τη χώρα- τον Ιανουάριο του 2017, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και τη μεσολάβηση των προέδρων της Γουινέας και της Μαυριτανίας.

ΑΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικές ειδήσεις