ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή της επανεκλογής της Μέρκελ

Εν αναμονή της επανεκλογής της Μέρκελ

Σήμερα πραγματοποιείται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην Γερμανία η εκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα της Καγκελαρίου για τέταρτη φορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της Μίχαελ Γκρόσερ-Μπρέμερ, η εκλογή της θα επιτευχθεί με άνεση, από την πρώτη ψηφοφορία.

Εφόσον η Μέρκελ εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία (355 ψήφους επί συνόλου 709 βουλευτών) στην πρώτη προσπάθεια, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα την ανακηρύξει Καγκελάριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα ορκιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Τα κόμματα της καταλαμβάνουν συνολικά 399 έδρες και ο κ. Γκρόσε-Μπρέμερ θεωρεί ότι η κυρία Μέρκελ μπορεί να εκλεγεί χωρίς απολύτως καμία διαρροή, προειδοποιεί ωστόσο να μην γίνουν εικασίες, καθώς η ψήφος είναι μυστική και η στήριξη στην κ. Μέρκελ ενδέχεται να μην προέλθει αποκλειστικά από τους βουλευτές των κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει αύριο στις 18:00 (ώρα Ελλάδος).

Εκτός από την Καγκελάριο και τους 15 υπουργούς, στη νέα γερμανική κυβέρνηση θα υπηρετούν από σήμερα και 35 υφυπουργοί -δύο περισσότεροι από ό,τι στο απερχόμενο σχήμα- τα ονόματα των οποίων διέρρευσαν χθες βράδυ στον γερμανικό Τύπο. Ανάμεσά τους είναι παλιοί γνώριμοι, όπως ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, ο Μίχαελ Ροτ ή ο Τόμας Ράχελ.

Ο κ. Φούχτελ μετακινείται από το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, ενώ ο κ. Ροτ παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, υπό τον Χάικο Μάας, όπως και ο κ. Ράχελ στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας υπό την Άνια Κάρλιτσεκ.

Μεταξύ των νέων προσώπων που αναλαμβάνουν θέση υφυπουργού είναι ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Πέτερ Τάουμπερ, ο οποίος επανέρχεται έπειτα από ένα διάστημα απουσίας για λόγους υγείας και τοποθετείται στο υπουργείο Άμυνας, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και η Μισέλ Μιντεφέρινγκ, σύζυγος του πρώην προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φραντς Μιντεφέρινγκ, η οποία θα γίνει υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα την πολιτιστική διπλωματία. Στην κυβέρνηση παραμένει ο Μίχαελ Μάιστερ, μέχρι τώρα υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας.

Το μοναδικό νέο υφυπουργείο αφορά την Ψηφιακή Πολιτική και υπάγεται απευθείας στην Καγκελαρία. Θα το αναλάβει η Ντοροτέ Μπερ, στέλεχος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), η υφυπουργός Συγκοινωνιών στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Την επόμενη Τετάρτη η Καγκελάριος θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις