ΚΟΣΜΟΣ

Αγριεύουν τα πράγματα! Μήνυμα ΝΑΤΟ στη Ρωσία: Αν επιθυμεί σύγκρουση, είμαστε έτοιμοι

Αγριεύουν τα πράγματα! Μήνυμα ΝΑΤΟ στη Ρωσία: Αν επιθυμεί σύγκρουση, είμαστε έτοιμοι

«Σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» χαρακτηρίζουν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ την επίθεση στο Σάλσμπερι, εναντίον του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, καλώντας παράλληλα τη Ρωσία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν -Κοινό μέτωπο Δύσης εναντίον Μόσχας-Νέες κυρώσεις από ΟυάσινγκτονΤραμπ: Όλα δείχνουν Ρωσία -«Τραβάει το σχοινί» ο Βρετανός υπουργός Άμυνας: «Η Ρωσία να το βουλώσει και να φύγει»- Τι απαντά η Μόσχα

Επικίνδυνη κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα (15/3) στις Βρυξέλλες, για την ετήσια έκθεση απολογισμού της Συμμαχίας το 2017, τόνισε μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά, από τη σύσταση του Οργανισμού, που γίνεται επίθεση σε χώρα της Συμμαχίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα.

«Πρόκειται για την πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί», ανέφερε και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη χρήση των χημικών όπλων ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας και η απόφαση να μπει σε μια αντιπαράθεση θα είναι δική της», προειδοποίησε στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να έλθουμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι ακριβό, επικίνδυνο και προς το συμφέρον κανενός».

Συνεχίζοντας ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επίθεση στο Σάλσμπερι, είναι «ένα απερίσκεπτο μοτίβο της ρωσικής συμπεριφοράς εδώ και πολλά χρόνια». «Αυτή η συμπεριφορά», είπε, «περιλαμβάνει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Περιλαμβάνει, επίσης, τη στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία και τη Γεωργία ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών, αλλά και παρεμβάσεις στο Μαυροβούνιο και αλλού στα Δυτικά Βαλκάνια. Προσπάθειες ανατροπής των δημοκρατικών εκλογών και θεσμών και στρατιωτική συσσώρευση από τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή».

Καταλήγοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία «παραμένει σταθερή, αμυντική και αναλογική», αλλά και ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία, ο οποίος αν και είναι «δύσκολος» ήταν πάντα «ζωτικής σημασίας».

Αποκάλυψε πάντως πως το ΝΑΤΟ εργάζεται για μια Σύνοδο με τη Ρωσία εντός του 2018, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο.

«Δεν επιθυμούμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν. Αλλά έχουμε ένα μήνυμα: το ΝΑΤΟ θα υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι κάθε απειλής... Είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν προειδοποιήσει ότι η Συμμαχία «συνεχίζει την προσαρμογή της και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου».

Ο Στόλτενμπεργκ, αφού κάλεσε δε τη Ρωσία «να αλλάξει συμπεριφορά, διότι δεν έχει τίποτε να κερδίσει», κάλεσε και τις βρετανικές αρχές «να ενεργήσουν κατά αναλογικό και μετριοπαθή τρόπο».

Διευκρίνισε επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στη νατοϊκή αλληλεγγύη, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, ούτε έχει διατυπωθεί άλλο αίτημα για την παροχή βοήθειας στην έρευνα σχετικά με τη χρήση χημικού όπλου στο βρετανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, κοινό ανακοινωθέν παίρνοντας σαφή θέση κατά της Ρωσίας, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη χημική επίθεση κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία, εξέδωσαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις ΗΠΑ να μοιράζουν... κυρώσειςμοιράζουν... κυρώσεις, τον Τραμπ να... δείχνει Ρωσία και τον Βρετανό υπουργό Άμυνας να τραβά το σχοινί προτρέποντας τη Ρωσία να το βουλώσει και να φύγει!

Από την πλευρά της, τέλος, η Ρωσία διέψευσε ότι ανέπτυξε το πρόγραμμα «πρωτάρης»...

Σχετικές ειδήσεις