ΚΟΣΜΟΣ

Κοινό μέτωπο Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και ΗΠΑ: Η Ρωσία υπαίτια για το θάνατο του Σκριπάλ

Κοινό μέτωπο Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και ΗΠΑ: Η Ρωσία υπαίτια για το θάνατο του Σκριπάλ

Κοινό ανακοινωθέν παίρνοντας σαφή θέση κατά της Ρωσίας, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη χημική επίθεση κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία, εξέδωσαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Όπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν μάλιστα τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση.

«Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).

Οι ανησυχίες μας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός υπόβαθρου προτεραίας ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Το Παρίσι θα ανακοινώσει μέτρα τις προσεχείς μέρες

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα που θα λάβει το Παρίσι στην υπόθεση της επίθεσης με χημικό όπλο κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, τη στιγμή που όλα παραπέμπουν στο ότι «η Ρωσία είναι υπεύθυνη» για την ενέργεια αυτή.

«Καταδικάζω με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στη Ρωσία και αυτό το επιβεβαιώνει το έργο που γίνεται από τις βρετανικές υπηρεσίες και είναι εις γνώσιν των γαλλικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Θα ανακοινώσω εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα που σκεφτόμαστε να λάβουμε», κατέληξε διευκρινίζοντας ότι θα συνομιλήσει αύριο με την Αγγελα Μέρκελ, την οποία θα υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διευκρίνισε πάντως εάν τα μέτρα αυτά θα στρέφονται κατά της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε συνομιλία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

«Από την αρχή της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει διαρκώς τη Γαλλία για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις βρετανικές υπηρεσίες έρευνας και για τα στοιχεία που δείχνουν την ευθύνη της Ρωσίας στην επίθεση. Η Γαλλία συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση και εκφράζει και πάλι την αλληλεγγύη της απέναντί στη σύμμαχό της», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Μακρόν και Μέι συμφώνησαν για τη σημασία της ευρωπαϊκής και της ατλαντικής ενότητας ως προς την απάντηση στο συμβάν «και θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς ημέρες».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων