ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Σκριπάλ: Το δηλητήριο βρισκόταν στη βαλίτσα της κόρης του; (video)

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Σκριπάλ: Το δηλητήριο βρισκόταν στη βαλίτσα της κόρης του; (video)

Η νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία είχε τοποθετηθεί στην βαλίτσα της κόρης του Γιούλια προτού αυτή αναχωρήσει από τη Μόσχα για τη Βρετανία, υποστηρίζει η εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει – «Σχεδόν αδύνατον», απαντά Ρώσος επιστήμονας.

Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου. Οι δυο τους νοσηλεύονται έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Γιούλια Σκριπάλ ταξίδεψε αεροπορικώς στο Λονδίνο από τη Ρωσία στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

«Οι Βρετανοί ερευνητές διερευνούν το ενδεχόμενο να είχε εμποτιστεί με τη νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση κάποιο ρούχο, κάποιο καλλυντικό ή κάποιο δώρο που ανοίχτηκε στο σπίτι του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι», γράφει επίσης η Telegraph, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι στη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα και της κόρης του χρησιμοποιήθηκε η τοξική ουσία Νοβιτσόκ, ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που δημιουργήθηκε από τον σοβιετικό στρατό.

Από την ουσία αυτή δηλητηριάστηκε και ένας Βρετανός αστυνομικός που αντιμετώπισε το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη αυτή επίθεση που γίνεται γνωστή με τη χρήση ενός τέτοιου όπλου σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανία επέρριψε την ευθύνη στην Μόσχα και έδωσε διορία μια εβδομάδα σε 23 Ρώσους, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι κατάσκοποι που δουλεύουν υπό την κάλυψη της διπλωματικής ιδιότητας στην πρεσβεία του Λονδίνου, να εγκαταλείψουν τη Βρετανία.

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν χθες εξάλλου από κοινού τη Ρωσία να εξηγήσει πως κατέστη δυνατό να χρησιμοποιηθεί η τοξική αυτή ουσία σε βρετανικό έδαφος. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και κατηγορεί το Λονδίνο ότι προκαλεί αντιρωσική υστερία.

skripal2

Ρώσος χημικός αμφισβητεί την εκδοχή της «The Telegraph»

Ρώσος χημικός, ο οποίος είναι άριστος γνώστης των ζητημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με τη συσκευασία χημικών ουσιών, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την εκδοχή της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, υποστηρίζοντας με δηλώσεις του στην εφημερίδα Vedomosti ότι, όσον αφορά τις δηλητηριώδεις ουσίες, «υπάρχει οικιακός τρόπος συσκευασίας τους και επαγγελματικός και αυτοί οι δύο τρόποι συσκευασίας δεν πρέπει να συγχέονται».

«Οι ουσίες της κατηγορίας αυτής που μας ενδιαφέρουν διεισδύουν στα περισσότερα υλικά των οικιακών συσκευασιών - τα εμποτίζουν. Δηλαδή κάποιος πρέπει επαγγελματικά και σε εξειδικευμένο εργαστήριο να πακετάρει τα ρούχα ή τα καλλυντικά, να ψεκάσει την συσκευασία εξωτερικά και να την τοποθετήσει. Η επαγγελματική συσκευασία δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με την οικιακή, δεν πρέπει να συγχέονται αυτά τα δύο είδη συσκευασίας», δηλώνει ο χημικός στην εφημερίδα Vedomosti.

Πηγή: Vedomosti

Νέο βίντεο ντοκουμέντο

Στο μεταξύ ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο είδε το φως της δημοσιότητας, Σε αυτό απαθανατίζεται το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σεργκέι Σκριπάλ να κατευθύνεται προς το κέντρο του Salisbury την ημέρα που δηλητηριάστηκε ο διπλός πράκτορας και η κόρη του. Κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης γύρω στις 13:35, με τις αρχές πλέον να προσπαθούν να «συμπληρώσουν» στο παζλ ένα κενό διάστημα 40 λεπτών στο οποίο αγνοούν πού βρίσκονταν ο πρώην διπλός κατάσκοπος και η κόρη του.

Ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να εξακριβώσουν τις τελευταίες κινήσεις των θυμάτων πριν βρεθούν υπό κατάρρευση σε παγκάκι, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο ότι μπορεί να είχαν ψεκάσει το νευροτοξικό παράγοντα στις πόρτες του αυτοκινήτου.

Σχετικές ειδήσεις