ΚΟΣΜΟΣ

O ανατρεπτικός Banksy «ξαναχτύπησε» κατά της «χούντας» Ερντογάν στην Τουρκία (Pics)

O ανατρεπτικός Banksy «ξαναχτύπησε» κατά της «χούντας» Ερντογάν στην Τουρκία (Pics)

Είναι οριστικό. ΟBanksy είναι ξανά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια.

Πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε το «σήμα κατατεθέν» του, ένας αρουραίος, ζωγραφισμένος πάνω σε ένα ρολόι τοίχου, στην πρόσοψη ενός υπό κατεδάφιση κτηρίου, το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε μια τράπεζα κι ένα ταχυδρομείο.

Τώρα, δεύτερη αστική παρέμβασή του. Καθαρά πολιτική τούτη τη φορά: σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη δρόμου Borf, μια τεράστια τοιχογραφία, σε όλη την έκταση του τοίχου, γωνία Houston Street και Bowery στο Μανχάταν. Γραμμές που κάνουν οι φυλακισμένοι στους τοίχους του κελιού τους για να μετρούν τις μέρες εγκλεισμού τους. Συμβολικά, μετρούνται οι μέρες στη φυλακή της Τουρκάλας ζωγράφου Ζέχρα Ντογάν, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης σχεδόν τριών ετών εξαιτίας ενός πίνακά της.

banksy dogan

Η Ζέχρα Ντογάν, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν και ως ανταποκρίτρια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle –οι τουρκικές αρχές το έχουν κλείσει- έκανε το έργο της το 2016.

Στο έργο απεικονίζονται τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να επιχειρούν κατά του PKK: με βάση μια φωτογραφία, κτήρια είναι πλέον ερείπια, τουλίπες καπνού υψώνονται, συγκεντρωμένα στρατιωτικά οχήματα, όλα στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας από μαχητές του PKK.

02

Σχετικές ειδήσεις