ΚΟΣΜΟΣ

Οι διεθνείς αντιδράσεις για το τέλος του Καντάφι

Οι διεθνείς αντιδράσεις για το τέλος του Καντάφι

Την ικανοποίησή της για τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, τονίζοντας παράλληλα πως οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν και οι Λίβυοι να συμφιλιωθούν.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε χθες πως θάνατος του Λίβυου πρώην δικτάτορα σηματοδοτεί "το τέλος ενός μεγάλου και οδυνηρού κεφαλαίου" για τους Λίβυους και κάλεσε τη νέα ηγεσία της Τρίπολης να οικοδομήσει ένα κράτος "δημοκρατικό και ανεκτικό".


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε το "νέο αυτό σημαντικό βήμα" για την απελευθέρωση της Λιβύης, εκτιμώντας πως έχει "γυρίσει μια νέα σελίδα" για τον λιβυκό λαό "αυτή της συμφιλίωσης για την ελευθερία και την ενότητα".


Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε πως το τέλος "της ιστορικής επέμβασης του ΝΑΤΟ είναι κοντά" και κάλεσε τους Λίβυους να αποφύγουν τα αντίποινα.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως είναι περήφανος για το ρόλο που έπαιξε το Λονδίνο στην πτώση του δικτάτορα, του οποίου ο θάνατος "ενισχύει τις πιθανότητες των Λίβυων να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και δημοκρατικό μέλλον".


"Ο πόλεμος τελείωσε", είπε μόνο οΙιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάποτε στενός σύμμαχος του Καντάφι.


Για ιστορική μετάβαση έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, προειδοποιώντας για "ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις δρόμο" που έχουν να διανύσουν οι Λίβυοι.


Η Αγγελα Μέρκελ, που είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της Γερμανίας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η χώρα αυτή "να κάνει ένα νέο ειρηνικό πολιτικό ξεκίνημα".


Το Πεκίνο κάλεσε τις αρχές της Τρίπολης σε μια "ενωτική πολιτική μετάβαση" και στην διαφύλαξη της "εθνικής ενότητας".

Η Ιαπωνία υποσχέθηκε βοήθεια στο νέο καθεστώς και ο υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες για να ξανανοίξει η πρεσβεία στην Τρίπολη.


Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Νάπιλ αλ-Αράμπι δήλωσε πως ελπίζει ότι ο θάνατος του Καντάφι "γυρνάει τη σελίδα της τυραννίας" και πως οι Λίβυοι δεν θα αντικρίσουν το μέλλον με αίσθημα εκδίκησης.


Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι τόνισε πως ο θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι, όπως και αυτός του Σαντάμ Χουσέιν, δείχνουν την "ικανότητα των λαών να νικούν τους δικτάτορες".


Τέλος, η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε την ελπίδα η Λιβύη να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και να προχωρήσει προς τη συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση.