Ισραήλ: Ματαιώθηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών σε δυτικές χώρες

Ισραήλ: Ματαιώθηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών σε δυτικές χώρες

Την αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίτερα σήμερα, και υπεγράφη μεταξύ της χώρας του και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχετικά με την μεταφορά σε δυτικές χώρες Αφρικανών μεταναστών που διαμένουν αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, αποφάσισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αποφάσισα την αναστολή εφαρμογής αυτής της συμφωνίας και ξανασκέφτηκα τους όρους», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, σημειώνοντας ότι έλαβε υπόψη του τις κριτικές που ασκήθηκαν ενάντια σε αυτή τη συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε την αναχώρηση 16.250 Αφρικανών μεταναστών για δυτικές χώρες.

Ο Νετανιάχου είχε διευκρινίσει ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ισραήλ-ΟΗΕ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι Αφρικανοί μετανάστες που διαμένουν αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ θα μεταφερθούν σε «αναπτυγμένες χώρες όπως τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιταλία».

«Αυτή η μοναδική συμφωνία θα επιτρέψει να φύγουν από το Ισραήλ 16.250 μετανάστες προς αναπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιταλία», επισήμανε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας «αυτή είναι η δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να οργανώσει όλο αυτό και επιπλέον να το χρηματοδοτήσει».

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ματαίωσε το σχέδιό του να απελάσει πίσω στην Αφρική Αφρικανούς μετανάστες και πως κατέληξε σε συμφωνία με τον ΟΗΕ προκειμένου να στείλει περισσότερους από 16.000 από τους μετανάστες αυτούς σε δυτικές χώρες.

Άλλοι μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ζητούν άσυλο, θα παρέμεναν στο Ισραήλ τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η τύχη περίπου 37.000 Αφρικανών στο Ισραήλ έχει δημιουργήσει ηθικό δίλημμα σε ένα κράτος που ιδρύθηκε ως καταφύγιο για διωκόμενους Εβραίους και ως εθνική εστία τους. Η δεξιά κυβέρνηση δέχεται πίεση από την εθνικιστική εκλογική βάση της να απελάσει τους μετανάστες, ενώ άλλοι ζητούν να τους δεχθεί.

Το Φεβρουάριο το Ισραήλ άρχισε να ειδοποιεί 20.000 άνδρες Αφρικανούς μετανάστες ότι έχουν δύο μήνες προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλιώς θα φυλακισθούν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσέφερε στους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι από το Σουδάν και την Ερυθραία, 3.500 δολάρια ΗΠΑ και ένα αεροπορικό εισιτήριο για έναν ασφαλή, όπως τον χαρακτήρισε, προορισμό σε άλλη χώρα της υποσαχάρειας Αφρικής. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως επρόκειτο για τη Ρουάντα.

Όμως οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου που υποστηρίζουν τους μετανάστες υπογράμμισαν πως πολλοί απ' αυτούς διέφυγαν από καταχρήσεις και πόλεμο και πως η απέλασή τους, ακόμη και σε μια άλλη χώρα της Αφρικής, θα τους έθετε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι οργανώσεις προσέφυγαν στην ισραηλινή δικαιοσύνη κατά του σχεδίου για τις απελάσεις και στις 15 Μαρτίου το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που παγώνει την εφαρμογή του.

«Το Ισραήλ και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέληξαν σε συνεννοήσεις χωρίς προηγούμενο για την αναχώρηση τουλάχιστον 16.250 μεταναστών ... προς δυτικές χώρες», αναφέρεται στην ισραηλινή δήλωση χωρίς να κατονομάζονται οι χώρες.

Εκπρόσωπος της Αρμοστείας επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, όμως δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες.