ΚΟΣΜΟΣ

Οθωμανικό σόου Ερντογάν με άλογα για το καλωσόρισμα Πούτιν! - Εγκαινίασαν πυρηνικό σταθμό (vid)

Οθωμανικό σόου Ερντογάν με άλογα για το καλωσόρισμα Πούτιν! - Εγκαινίασαν πυρηνικό σταθμό (vid)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί από σήμερα (3 Απριλίου) διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Οι Πούτιν και Ερντογάν θα τελέσουν τα εγκαίνια του εργοταξίου της πρώτης μονάδας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου.

(Παρακολουθήστε την τελετή υποδοχής του Ρώσου προέδρου)

Η συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας στην συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα 3 Απριλίου στις οποίες θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και το ζήτημα των εισαγωγών τουρκική ντομάτας.

Ο Ουσακόφ υπενθύμισε ότι πέρυσι η Ρωσία ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές μιας σειράς τουρκικών αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 1,6 φορές φθάνοντας σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο προέδρων θα υπογραφούν μια σειρά διμερείς συμφωνίες, εκ των οποίων οι πέντε είναι ήδη έτοιμες προς υπογραφή. Προβλέπεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των επικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και παιδιών, συμφωνία στον τομέα του αθλητισμού και δύο συμφωνίες που αφορούν τις επενδύσεις του ρωσικού The Russian Direct Investment Fund.

9614820 3x2 940x627

Ο αγωγός Turkish Stream και οι S-400

Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου δήλωσε επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις 30 Δεκεμβρίου του 2019.

Η πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, όπως και ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ των δύο προέδρων, δήλωσε ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των S-400 στην Τουρκία έως το 2020.

5ac33248c03c0e10fc7ee35f

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου

Παράλληλα, όπως αναμένεται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μεταβεί στο Άκουγιου μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εγκαινιάσουν από κοινού τις εργασίες στον πρώτο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει ρωσική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας θα ξεκινήσει το 2018.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, τουρκικές πηγές είχαν δηλώσει πως το πρόγραμμα αυτό, ύψους 20 δισεκ. δολαρίων, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει ντόπιους εταίρους.

Η Rosatom αναζητεί τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας.

Ο σταθμός του Ακούγιου, 4.800 μεγαβάτ, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων