ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Κανείς δεν έχει υπάρξει τόσο σκληρός με τον Πούτιν - Θα μπορούσαμε να έχουμε καλές σχέσεις

Τραμπ: Κανείς δεν έχει υπάρξει τόσο σκληρός με τον Πούτιν - Θα μπορούσαμε να έχουμε καλές σχέσεις

Με το βαμβάκι… έσφαξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επαινώντας τη «σκληρότητα» του ενάντια στη Ρωσία, όταν προέκυψε το ζήτημα μιας πιθανής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στο Λευκό Οίκο.

«Κανείς πιθανώς δεν έχει υπάρξει τόσο σκληρός απέναντι στη Ρωσία όσο ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο… ίδιος ο Τραμπ υποδεχόμενος τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής που ελπίζουν για ένα σταθερό και σαφές μήνυμα ενάντια στην Μόσχα.

«Θεωρώ ότι θα μπορούσα να έχω μια πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία και με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και εάν αυτό συνέβαινε, θα ήταν κάτι το απίθανο. Αλλά υπάρχει επίσης μια μεγάλη πιθανότητα αυτό να μην συμβεί. Ποιος ξέρει;», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στο Λευκό Οίκο χρονολογείται από το 2005, επί προεδρίας Τζωρτζ Ο. Μπους…

Στρατός στα σύνορα με το Μεξικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό μέχρι την ανέγερση ενός τείχους στην αμερικανική μεθόριο και έως να υπάρξει «η κατάλληλη ασφάλεια».

«Θα κάνουμε πράγματα με το στρατό... Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας με τις ένοπλες δυνάμεις μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα», επισήμανε ο μεγιστάνας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, έπειτα τη συνάντηση που είχε με ηγέτες χωρών της Βαλτικής, προσθέτοντας ότι συζήτησε την ιδέα με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος καταφέρθηκε για μία ακόμη φορά κατά του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα «ο οποίος έκανε αλλαγές με αποτέλεσμα απλά την απουσία των συνόρων».

Τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε με δριμύτητα το Μεξικό λέγοντας ότι άφησε περισσότερους από 1000 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική να κατευθυνθούν προς τις ΗΠΑ, όπου πολλοί ελπίζουν ότι θα ζητήσουν να τους χορηγηθεί άσυλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτό το «καραβάνι» νομιμοποιεί την ανέγερση του τείχους που ο ίδιος επιζητά στα σύνορα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ.

«Εάν (αυτό το καραβάνι) φθάσει στα σύνορά μας, οι νόμοι μας θα είναι τόσο αδύναμοι και παθητικοί (…) θα είναι σαν να μην έχουμε σύνορα», υπογράμμισε ο Τραμπ.

«Έχουμε ανάγκη από ένα τείχος που θα έχει μήκος 1.100-1.300 χλμ», κατά μήκος των συνόρων, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πάντως σχετικά, ένας εκπρόσωπος του Πεντάγωνου απάντησε ότι δεν είναι ενήμερος σχετικά με το ενδεχόμενο ανάπτυξης του στρατού στα σύνορα, ωστόσο αυτού του είδους οι επιχειρήσεις έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν.

Ο Τραμπ απειλεί με διακοπή της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας σε χώρες που «επιτρέπουν σε καραβάνια μεταναστών να φθάνουν μέχρι τα σύνορα των ΗΠΑ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε, τέλος, πως η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ονδούρα και σε άλλες χώρες κινδυνεύει, εκτός εάν οι χώρες αυτές σταματήσουν ένα «καραβάνι» περισσότερων από 1.200 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το ταξίδι των 3.200 χιλιομέτρων που κάνουν οι μετανάστες από τα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας αναμένεται να τελειώσει στα σύνορα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Μεξικού έχει πει πως αυτά τα καραβάνια μεταναστών κυρίως από την Κεντρική Αμερική, περιλαμβανομένων πολλών που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία στην Ονδούρα, σημειώνονται από το 2010.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη επικρίνει το Μεξικό, ενώ έχει απειλήσει να ανατρέψει τη συμφωνία των χωρών της βόρειας Αμερικής για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές, NAFTA.

Η υπόθεση πιέζει επίσης τις αρχές του Μεξικού ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν εκεί την 1η Ιουλίου.

«Το μεγάλο Καραβάνι των Ανθρώπων από την Ονδούρα, που έρχονται τώρα στο Μεξικό και κατευθύνονται στο 'Αδύναμων Νόμων' Σύνορό μας καλύτερα να σταματήσει προτού φθάσει εκεί. Κινδυνεύει η παχιά αγελάδα NAFTA, όπως και η εξωτερική βοήθεια στην Ονδούρα και στις χώρες που επιτρέπουν να συμβεί αυτό. Το Κογκρέσο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΤΩΡΑ!», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμα που ανήρτησε νωρίς σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) στο λογαριασμό του στο Twitter.

Χθες ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Δημοκρατικών για τη μετανάστευση και άσκησε και πάλι πιέσεις στους Αμερικανούς βουλευτές να εγκρίνουν τον νόμο για την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται επί μήνες, καμία συμφωνία για τη μετανάστευση δεν έχει επιτευχθεί στο υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία Κογκρέσο, όπου δεν αναμένεται να εγκριθεί κανένα σημαντικό νομοσχέδιο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ανησυχία για την απειλή που εγείρει το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε, τέλος, με τον εμίρη του Κατάρ την απειλή που εγείρει το Ιράν, τονίζοντας επίσης τη σημασία επίλυσης της διένεξης ανάμεσα στα κράτη του Κόλπου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την ολοένα και περισσότερο απερίσκεπτη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή και την απειλή που θέτει στην περιφερειακή σταθερότητα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Τραμπ τόνισε επίσης στον εμίρη ότι «είναι κρίσιμο να τερματιστεί η διένεξη των χωρών του Κόλπου».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ακόμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε χθες με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαίρεση στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), καθώς και για άλλα περιφερειακά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία οι εξελίξεις στη Συρία και την Υεμένη.

Σχετικές ειδήσεις