ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Χαμηλές προσδοκίες από τις πρώτες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Χαμηλές προσδοκίες από τις πρώτες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο ιταλικός τύπος, κάνει αναφορά σε «δεύτερο γύρο», στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας

Όπως είχε ανακοινωθεί από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, άρχισαν σήμερα οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα με τα κόμματα, για να μπορέσει να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.

Σήμερα ο Ματταρέλλα έχει συναντήσεις με τους προέδρους της γερουσίας, της βουλής, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις. Αύριο, σειρά θα έχουν με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι και με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου είναι ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όμως, γράφει ήδη ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, πιθανότατα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Αιτία της «επανάληψης» αυτής, είναι οι αποστάσεις που συνεχίζουν να χωρίζουν τα μεγαλύτερα κόμματα. Η κεντροαριστερά, προς το παρόν, υπογραμμίζει ότι «οι ψηφοφόροι, με το αποτέλεσμα της 4ης Μαρτίου, της ζήτησαν να μείνει στην αντιπολίτευση». Τα Πέντε Αστέρια είναι διατεθειμένα να ξεκινήσουν διάλογο, βάσει ενός συνολικού κυβερνητικού προγράμματος, αλλά ζητούν από την Λέγκα να απαγκιστρωθεί από τον Μπερλουσκόνι και από την κεντροαριστερά να κάνει οριστικά παρελθόν την περίοδο της ηγεσίας του Ματτέο Ρέντσι.

Η δε Φόρτσα Ιτάλια θεωρεί απαράδεκτο κάθε αποκλεισμό της από μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες, όπως τόνισε σήμερα ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενότατος συνεργάτης, πλέον, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι αριστεροί βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι, τέλος, έχουν υπογραμμίσει ότι βλέπουν θετικά ένα εποικοδομητικό διάλογο με τα Πέντε Αστέρια.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, πρώτα απ΄όλα, αν οι δυο νικητές των εκλογών του Μαρτίου, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, εννοούν να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις για να μπορέσουν να συμβάλουν στην σύσταση νέας κυβέρνησης ή αν προτιμούν την επιστροφή στις κάλπες. Η οποία, πάντως, κρίνεται αρκετά απίθανη, πριν από το Φθινόπωρο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ότι αφορά την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος, κάποιοι αναλυτές τονίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε και το ενδεχόμενο διάσπασης, από την στιγμή που τα στελέχη τα οποία έχουν μείνει πιστά στον Ρέντσι, επιλέγουν την αντιπολίτευση, αλλά υπάρχει και μέρος των βουλευτών με αριστερή παράδοση, το οποίο θα ήθελε να ξεκινήσει κάποιες πρώτες επαφές με τα Πέντε Αστέρια.

Ρoή Ειδήσεων