ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απαιτεί να μάθει πού βρίσκονται τα κατοικίδια των Σκριπάλ

Η Μόσχα απαιτεί να μάθει πού βρίσκονται τα κατοικίδια των Σκριπάλ

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας ζήτησε σήμερα από το Λονδίνο να αποκαλύψει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κατοικίδια ζώα του Σεργκέι Σκριπάλ, του πρώην διπλού κατασκόπου που δηλητηριάστηκε τον περασμένο μήνα μαζί με την κόρη του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

«Διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Σκριπάλ είχαν στο σπίτι τους ζώα συντροφιάς (...) Πού βρίσκονται τώρα αυτά τα ζώα; (...) Σε τι κατάσταση είναι; Γιατί η βρετανική πλευρά σιωπά; Πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς και αν υπήρχαν τοξικοί παράγοντες στο σπίτι, αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί θα υπέφεραν», τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με ρωσικά Μέσα ενημέρωσης, η ανιψιά του Σεργκέι Σκριπάλ έχει αποκαλύψει ότι στο σπίτι υπήρχαν γάτες και ινδικά χοιρίδια.

Ο Σκριπάλ και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στις 4 Μαρτίου. Νοσηλεύονται και οι δύο, αλλά ενώ η υγεία της Γιούλιας βελτιώθηκε, η κατάσταση του πατέρα της παραμένει κρίσιμη. Η βρετανική αστυνομία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα στο σπίτι τους στο Σάλσμπερι αφού βρέθηκαν ίχνη της ουσίας αυτής στην πόρτα της εισόδου.

Απορρίφθηκε το αίτημα της Μόσχας για διεξαγωγή κοινής έρευνας

Στο μεταξύ, η πρόταση που είχε καταθέσει η Ρωσία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σχετικά με τη διεξαγωγή μιας κοινής ρωσοβρετανικής έρευνας για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ απορρίφθηκε, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία ζητούσε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας επειδή η Βρετανία δεν την κάλεσε να συμμετάσχει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο ΟΑΧΟ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το αίτημα απορρίφθηκε με ψήφους 15 κατά έναντι 6 υπέρ. Η Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, το Σουδάν, η Αλγερία και το Ιράν στήριξαν τη Μόσχα. Δεκαεπτά άλλες χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνταν», σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Αλεξάντρ Σούλγκιν.

Σχετικές ειδήσεις