Έξαλλος… ξανά με τον Μακρόν ο Ερντογάν: Υποθάλπεις τρομοκράτες!

Έξαλλος… ξανά με τον Μακρόν ο Ερντογάν: Υποθάλπεις τρομοκράτες!

Με τη Γαλλία τα έβαλε ξανά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας την εκ νέου ότι υποθάλπει τρομοκράτες καθώς τους «υποδέχεται» στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Επίθεση και στον Ντόναλντ Τραμπ για τα... ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τη Συρία.

Ένταση επικρατεί στις σχέσεις Άγκυρας - Παρισιού εδώ και εβδομάδες, καθώς η Γαλλία βρίσκεται μεταξύ των δριμύτερων επικριτών των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε την 30η Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία από τη Συρία, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και εκπρόσωποι των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG και του πολιτικού βραχίονα τους - PYD, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάσταση στη βόρεια Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτή ακριβώς η δέσμευση ισοδυναμεί με στήριξη στην τρομοκρατία και για αυτόν τον λόγο η Γαλλία θα μπορούσε να αποτελέσει «στόχο της Τουρκίας».

«Γαλλία, υποθάλπεις την τρομοκρατία, την στηρίζεις καθώς τους υποδέχεσαι στο Μέγαρο των Ηλυσίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε υποστηρικτές του στην νοτιοδυτική επαρχία Ντενιζλί.

«Δεν θα μπορείς να το εξηγήσεις αυτό. Δεν θα μπορέσεις να απαλλαχθείς από το τρομοκρατικό αυτό βάρος… Όσο η Δύση φροντίζει αυτούς τους τρομοκράτες, θα βουλιάζει» κατέληξε, την ώρα που έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ για τη στήριξη του Παρισιού στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Νέα «πυρά» και κατά της Ουάσιγκτον για… ανάμεικτα μηνύματα

Παράλληλα, η Τουρκία επέκρινε τις ΗΠΑ διότι στέλνουν, όπως υποστηρίζει, ανάμεικτα μηνύματα για το θέμα της Συρίας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προκαλεί σύγχυση με το να αοριστολογεί για το μελλοντικό της ρόλο στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την πόλη Τελ Ριφάατ, ενώ δεν θα χρειαστεί να επέμβει στην περιοχή, δεδομένων των διαβεβαιώσεων που έχει δώσει η Μόσχα ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) δεν επιχειρούν εκεί.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει "θα φύγουμε από τη Συρία πολύ σύντομα" και κατόπιν άλλοι λένε "όχι, θα παραμείνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιμπραήμ Καλίν, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων.

«Προφανώς δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στο πεδίο, όπως και σε εμάς. Θα θέλαμε να δούμε κάποια σαφήνεια, να αποφασίσουν ποιο είναι το επόμενο βήμα τους, ποιος είναι ο απώτερος στόχος τους εκεί».

Επιπλέον, ο Καλίν επισήμανε ότι «θα θέλαμε να δούμε ξεκάθαρες ενέργειες στο πεδίο» από τους Αμερικανούς στο Μανμπίτζ.