ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θέλει να φύγει από τη Συρία αλλά οι ΗΠΑ κατασκευάζουν βάσεις και περιμένουν τον Ερντογάν...

Ο Τραμπ θέλει να φύγει από τη Συρία αλλά οι ΗΠΑ κατασκευάζουν βάσεις και περιμένουν τον Ερντογάν...

Δύο βάσεις στη Μανμπίτζ της Συρίας άρχισαν να κατασκευάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνοντας μάλιστα και στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, την ίδια ώρα που η Τουρκία την απειλεί με επίθεση προκειμένου «να εκδιώξει τους Κούρδους πολιτοφύλακες».

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο «αξιόπιστες τοπικές πηγές», ανέφερε ότι οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στο χωριό Νταντάτ, στα βόρεια της Μανμπίτζ. Συγκεκριμένα, θα βρίσκονται στα νότια και τα νοτιοανατολικά του χωριού αυτού, στα σημεία όπου σήμερα υπάρχουν ήδη δύο μικρά παρατηρητήρια.

Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έστειλαν την Κυριακή 300 στρατιώτες ως ενισχύσεις στην περιοχή της Μανμπίτζ, όπου οι Αμερικανοί έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Μανμπίτζ, πρώην προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία, απελευθερώθηκε το 2016 από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), το συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος και στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Η πόλη, η οποία απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, κινδυνεύει να μετατραπεί ξανά σε εμπόλεμη ζώνη, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί συχνά το τελευταίο διάστημα ότι θα πραγματοποιήσει επιχείρηση για να εκδιώξει τις YPG, οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2017 το Anadolu είχε μεταδώσει ένα ρεπορτάζ που συνοδευόταν από ένα γράφημα στο οποίο καταγράφονταν οι θέσεις των 10 αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ανέφερε και τον αριθμό των ανδρών των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί.

Το Πεντάγωνο αντέδρασε έντονα στη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, ενώ οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν κάθε ανάμιξή τους στην υπόθεση.

Την περασμένη Παρασκευή το πρακτορείο, σε άλλο άρθρο του, ανέφερε ότι περίπου 100 μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί σε πέντε «στρατιωτικές βάσεις» στις ζώνες που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία. Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου στρατού της Γαλλίας αρνήθηκε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Τραμπ: Θέλω να φύγουμε από τη Συρία

Στο μεταξύ ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα (03/04) ότι σκέφτεται «πολύ σοβαρά» να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, τονίζοντας ότι θα λάβει σύντομα μια απόφαση για τη μείωση της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στην περιοχή.

«Η πρωταρχική αποστολή μας ήταν να ξεφορτωθούμε το Ισλαμικό Κράτος. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει αυτό το έργο και θα λάβουμε πολύ σύντομα μια απόφαση, σε συντονισμό με άλλους, για το τι θα κάνουμε», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους ηγέτες των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Θέλω να φύγουμε (από τη Συρία). Θέλω να φέρω τους στρατιώτες μας στην πατρίδα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, δήλωνε σε ένα φόρουμ στην Ουάσινγκτον: «Βρισκόμαστε στη Συρία για να πολεμήσουμε το ΙΚ. Αυτή είναι η αποστολή μας και δεν έχει τελειώσει ακόμη και θα την ολοκληρώσουμε»…