ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Αυτή θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση»

Συρία: «Αυτή θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση»

Στη Ρωσία παρακολουθούν με προσοχή τη σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργείται γύρω από τη Συρία.Στο Σ.Α. του ΟΗΕ ο Ρώσος αντιπρόσωπος, μετά την απόρριψη της πρότασης για αποστολή ειδικών και αντικειμενική έρευνα σχετικά με τις αναπόδεικτες κατηγορίες περί χρήσης χημικών κατά των αμάχων στην Ντούμα, προειδοποίησε τη δυτική συμμαχία για τις συνέπειες συνέχισης της πολεμικής φιλολογίας.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και ψυχολογίας στο ρωσικό οικονομικό πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ, Όλεγκ Γκλαζουνόφ, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ με τη ρωσοφοβική του φρασεολογία, που αναγκάζεται να χρησιμοποιεί για να λύσει εσωτερικά πολιτικά του ζητήματα, έχει οδηγήσει εαυτόν σε αδιέξοδο.

Δεν μπορεί να κάνει πίσω, διότι στα μάτια των ψηφοφόρων του θα φαντάζει ως ο πρώτος Πρόεδρος που οπισθοχώρησε έναντι των Ρώσων. Το ιδανικό γι' αυτόν τώρα, θα ήταν μια παράδοση της Ρωσίας και αποχώρηση από τη Συρία. «Είναι κατανοητό πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθαρίζει ο Γκλαζουνόφ.

Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος Πούτιν απέδειξε ότι έχει ικανότητα να λύνει γεωπολιτικά καθήκοντα. Άρα, αυτά που γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ πώς «με ποιο τρόπο και με τι φοβερά οπλικά συστήματα θα πλήξουν τη Συρία, είναι προσφιλής τους προσπάθεια εκφοβισμού. Δοκιμάζουν να δουν μήπως η Ρωσία φοβηθεί και πάει σε κάποιες υποχωρήσεις».

«Η Ρωσία», εξηγεί ο Γκλαζουνόφ, «είναι ένας ισότιμος διεθνής παίκτης και έχει αποδείξει ότι δεν πουλάει τους φίλους της σε δύσκολες στιγμές».

Τη στήριξη της Δαμασκού σε περίπτωση επίθεσης επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: οι στρατιωτικοί μας ήδη εργάζονται επ' αυτού. Έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Όπως γράφει η Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε Μαύρη θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά και ο στόλος στην Κασπία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, στρατηγός Γιούρι Νετκατσόφ, υποστηρίζει πως δεν αποκλείεται να πληγούν αμερικανικές βάσεις και καράβια με πυραύλους «Καλίπρ», αν το Πεντάγωνο τολμήσει να πλήξει τις ρωσικές βάσεις στην Ταρτούς και το Χμειμίμ στη Συρία.

Ο άλλος Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Ποπόφ, δεν αποκλείει την περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρήσει τη φυσική εξόντωση του Προέδρου Άσαντ με πλήγμα κατά της προεδρικής κατοικίας.

Και σε μια τέτοια περίπτωση η Μόσχα αναμφίβολα θα αντιδράσει αφού είναι σαφές ότι καλύπτει με τα αντιπυραυλικά της συστήματα σημαντικούς χώρους της συριακής εξουσίας.

Ρωσία: Ο στρατός έχει τη δυνατότητα να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση

«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία και τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που πλέουν στη Μεσόγειο έχουν επαρκείς δυνατότητες αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400, προκειμένου να αποκρούσουν οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων στρατιωτών», δήλωσε από την πλευρά του ένας Ρώσος βουλευτής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι «έρχονται νέοι και έξυπνοι» αμερικανικοί πύραυλοι στη Συρία.

«Φυσικά, δεν θα μείνουμε άπραγοι σε αυτήν την περίπτωση. Υπάρχει ένας στολίσκος στη Μεσόγειο, (χερσαίες) αντιαεροπορικές δυνάμεις, (πύραυλοι) S-300, S-400, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας, Αλεξέι Κοντράτιεφ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής, Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, χαρακτήρισε μάλιστα «ανεύθυνες» τις δηλώσεις του Τραμπ περί «έξυπνων» πυραυλικών επιθέσεων αλλά τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ θέλουν να τεστάρουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση».

«Θα πρέπει να δούμε τι είδους έξυπνους πυραύλους διαθέτουν... Η Ρωσία έχει ικανοποιητικά όπλα. Αν προσπαθήσουν να τα τσεκάρουν, θα λάβουν την ανάλογη απάντηση», ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνεχίζει τις επαφές με τους Ρώσους στρατιωτικούς στη Συρία

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), συνεχίζει πάντως να ανταλλάσσει πληροφορίες με του Ρώσους στρατιωτικούς στη Συρία με σκοπό να μην επιτραπούν διάφορα ατυχή περιστατικά κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη Συρία, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο εκπρόσωπος του επιτελείου της Επιχείρησης Inherent Resolve του διεθνούς συνασπισμού.

«Ο συνασπισμός εξακολουθεί να συνεργάζεται με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων κατά την διάρκεια αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων με τους Ρώσους στρατιωτικούς, όπως συνεργαζόμασταν όταν υποστηρίζαμε τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συντριπτικής ήττας του Daesh (αραβική ονομασία του «ισλαμικού Κράτους-σ.σ) στην ανατολική Συρία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του επιτελείου της Επιχείρησης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για επαγγελματικές επαφές που αποσκοπούν να αποτρέψουν «την αχρείαστη κλιμάκωση μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζονται από την Ρωσία και των ‘Δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας' που υποστηρίζονται από τον Συνασπισμό, καθώς και τις ελεγχόμενες ομάδες τις αντιπολίτευσης».

Υπενθυμίζεται ότι η Επιχείρηση Inherent Resolve πραγματοποιείται στο Ιράκ και τη Συρία με τη συμμετοχή χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το 2014.

Σχετικές ειδήσεις