Ραγδαίες εξελίξεις - Συρία: Οι ΗΠΑ έτοιμες για διάλογο με τη Ρωσία

Newsbomb

Ραγδαίες εξελίξεις - Συρία: Οι ΗΠΑ έτοιμες για διάλογο με τη Ρωσία

Παρά τον βομβαρδισμό κυβερνητικών στόχων στη Συρία από ένα συνασπισμό δυνάμεων αποτελούμενο από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία χθες 15 Απριλίου η Ουάσινγκτον παρουσιάζεται σήμερα να θέλει να διατηρήσει «ανοιχτή γραμμή» με την Ρωσία σχετικά με την στρατηγική σταθερότητα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινή αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά της Συρίας, οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση ενός στρατηγικού διαλόγου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Βλαντιμίρ Ερμακόφ, που είναι επικεφαλής της διεύθυνσης για την μη εξάπλωση, αλλά και τον έλεγχο των όπλων, στο ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Αμερικανοί..., δεν επιδεικνύουν μία επιθυμία προς την κατεύθυνση ενός στρατηγικού διαλόγου. Στην αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι με τους οποίους είναι πιθανό να συνομιλήσεις», τόνισε ο ίδιος Ρώσος αξιωματούχος.

Η αοριστία της αμερικανικής στρατηγικής

Στρατιωτικά στοχευμένη και περιορισμένη, η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού δεν αποσαφηνίζει την αμερικανική στρατηγική στη Συρία και παράλληλα δεν προβλέπεται να άρει το διπλωματικό αδιέξοδο έπειτα από επτά χρόνια ενός ολοένα και πιο περίπλοκου πολέμου.

«Αποστολή εξετελέσθη», ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες αφότου είχε ανακοινώσει με επισημότητα την πραγματοποίηση «πληγμάτων ακριβείας» ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα, στην οποία οι Αμερικανοί κατηγορούν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι χρησιμοποίησε αέριο σαρίν και χλώριο εναντίον αμάχων.

Στην Ουάσινγκτον προβάλλουν τον «συνασπισμό» που ο Αμερικανός πρόεδρος «κατάφερε να σχηματίσει» μαζί με «δύο άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τη Γαλλία και τη Βρετανία.

19379481

Πρόκειται για μια «συμμαχική απάντηση», υπογραμμίζει ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που δεν θέλει να κατονομασθεί, «σε αντίθεση με το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δράσει μόνες τους πριν από έναν χρόνο», στα πρώτα πλήγματα που είχε αποφασίσει ο Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από μια προηγούμενη χημική επίθεση.

Όμως παρά την απήχηση που είχε στα μέσα ενημέρωσης, η «αποστολή» ήταν στην πραγματικότητα περιορισμένη στον μέγιστο βαθμό, έπειτα από μια εβδομάδα απειλών και έντονων διαβουλεύσεων που είχαν προκαλέσει εικασίες για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν επιδρομές εντελώς διαφορετικής έκτασης.

«Όλοι οι στόχοι συνδέονταν στενά και συγκεκριμένα με την παραγωγή ή την αποθήκευση χημικών όπλων», «τα μέσα για τη χρησιμοποίησή τους ούτε που αγγίχτηκαν», διαβεβαιώνει το Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαϊζάλ Ιτάνι, ερευνητής της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

«Τα πλήγματα αυτά υπάρχει κίνδυνος να στείλουν στον Άσαντ το εξής μήνυμα: 'Δεν έχεις το δικαίωμα να πραγματοποιείς χημικές επιθέσεις, όμως όλα τα άλλα είναι εντάξει, προχώρα'», εκτιμά.

Διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ξεκάθαρα πως, πέραν αυτού του στόχου, δεν σκοπεύουν να εμπλακούν στη σύγκρουση ανάμεσα στη συριακή εξουσία, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, και τους αντάρτες.

«Η συριακή στρατηγική μας δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε χθες η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Ποια στρατηγική;», φαίνονται να απαντούν εν χορώ οι περισσότεροι Αμερικανοί ειδικοί.

19378419

«Μπλοκαρισμένη» ειρηνευτική διαδικασία

Ενώ θεωρεί «θεμιτά» τα πλήγματα του σαββατοκύριακου, ο Ρίτσαρντ Χάας του Council of Foreign Relations διαπιστώνει στο Twitter πως «δεν υπάρχει ορατή αλλαγή στην αμερικανική πολιτική έναντι της Συρίας».

«Οι Αμερικανοί δεν έδρασαν για να αποδυναμώσουν το καθεστώς», διαβεβαιώνει αυτός ο πρώην διπλωμάτης.

Ένας άλλος πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νίκολας Μπερνς, ζητάει «να παραμείνουν οι αμερικανικές δυνάμεις στον βορρά» εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και να δημιουργηθεί ένας «αμερικανο-αραβο-ευρωπαϊκός διπλωματικός συνασπισμός» με στόχο να «αντισταθμίσει την αρνητική επιρροή της τριάδας Ρωσία-Ιράν-Συρία».

Επισήμως η αμερικανική «στρατηγική» παρουσιάσθηκε τον Ιανουάριο από τον Ρεξ Τίλερσον, τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Ντόναλντ Τραμπ. Προέβλεπε την παρουσία σε διάρκεια αμερικανών στρατιωτών στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως προσέθετε άλλους δύο παράπλευρους στόχους: να συμβάλει στην αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και να αντιμετωπίσει την επιρροή του Ιράν.

Το κενό που θα δημιουργούσε μια αμερικανική αποχώρηση, προειδοποιούσε ουσιαστικά, θα βοηθούσε τον Σύρο πρόεδρο, καθώς και τις επεκτατικές βλέψεις της Τεχεράνης.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζουν να αναφέρονται σ' αυτή την ομιλία, όμως ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έχει έκτοτε απολύσει τον Ρεξ Τίλερσον, έκανε την έκπληξη διατυπώνοντας πρόσφατα την ευχή να αποχωρήσει σύντομα από τη Συρία, πριν αποφασίσει τελικά, υπό την πίεση των συμβούλων και των συμμάχων του, να μην ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.

SYRIA1

«Έπειτα απ' αυτά τα νέα πλήγματα, ο Τραμπ δεν επανέλαβε πως 'φεύγουμε μόλις τελειώσει η μάχη εναντίον του ISIS και σύντομα τελειώνει'», επισημαίνει ο Φαϊζάλ Ιτάνι. «Συνεπώς παραμένουμε ακόμη λίγο, όμως αυτό δεν είναι αληθινά μια στρατηγική για τη Συρία, πρόκειται μόνο για μια πτυχή της συριακής σύγκρουσης».

Πέραν αυτού, η αμερικανική κυβέρνηση αρκείται να λέει πως είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ωστόσο παραδέχεται πως η διαδικασία αυτή είναι «εντελώς μπλοκαρισμένη», σύμφωνα με τα λόγια ενός υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος αποδίδει την ευθύνη γι' αυτό στο συριακό καθεστώς «που αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες», και στους Ρώσους, «οι οποίοι δεν θέλησαν να ασκήσουν αρκετή πίεση» στη Δαμασκό.

«Το να λέμε ρητά, όπως κάνει αυτή η κυβέρνηση, πως 'δεν ενδιαφερόμαστε αληθινά γι' αυτόν τον πόλεμο'» ανάμεσα στον Άσαντ και τους αντάρτες, «ισοδυναμεί με το να έχουμε πολύ λίγα μέσα πίεσης», λέει εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό ο ειδικός του Atlantic Council. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα είναι «λιγότερο πιθανό παρά ποτέ» να βγει από το αδιέξοδο η διαδικασία της Γενεύης.

Διαβάστε επίσης:

Τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα ο βομβαρδισμός της Συρίας

Οργή Πούτιν: Σκηνοθετήσατε την επίθεση με χημικά για να βομβαρδίσετε τη Συρία

Αποκαλυπτικές εικόνες: Η Συρία πριν και μετά το «χτύπημα» των 60 λεπτών

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

«Αποστολή εξετελέσθη»

Η επιχείρηση αυτή φαίνεται πως ήταν στοχευμένη ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει γίνει πιο περίπλοκος παρά ποτέ έπειτα από επτά χρόνια σύγκρουσης και την παρουσία στο πεδίο πολλών ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων οι στρατοί των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν.

«Αποστολή εξετελέσθη!», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ -όπως είχε κάνει το 2003 ο προκάτοχός του Τζορζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος είχε τότε ανακοινώσει πρόωρα το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

syria1

«Επίθεση» και «προσβολή»

Ο πρόεδρος Άσαντ κατήγγειλε μια «επίθεση» που το μόνο που πέτυχε ήταν να «ενισχύσει» την «αποφασιστικότητά (του) να συνεχίσει να μάχεται και να συντρίψει την τρομοκρατία», όρο με τον οποίο περιγράφει τους αντάρτες.

Η Μόσχα μίλησε για «προσβολή» στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στο Ιράν ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Στη Δαμασκό, τα πλήγματα χαλύβδωσαν τους υποστηρικτές του καθεστώτος. Μόλις ξημέρωσε πολλές δεκάδες απ' αυτούς συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία των Ομεϊαδών, με κορναρίσματα και πατριωτικά τραγούδια, κρατώντας συριακές σημαίες και τραγουδώντας και χορεύοντας για τη δόξα το Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Και γι' αυτούς που απομακρύνθηκαν από την Ντούμα, τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο 400 χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, σ' έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, η επιχείρηση των Δυτικών δεν αλλάζει την κατάσταση.

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι κάποιος αισθάνθηκε τελικά ότι υπάρχουμε», λέει η Νάντια Σιντάουι. Όμως, προσθέτει, «τα πλήγματα που έγιναν δεν έχουν αληθινά επίπτωση» στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved