ΚΟΣΜΟΣ

Η καλή βασιλική συμπεριφορά, η μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία και τα... προφυλακτικά!

Η καλή βασιλική συμπεριφορά, η μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία και τα... προφυλακτικά!

Ο γάμος της Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπα Χάρι εντάσσει την 36χρονη Αμερικανίδα στη σημαντικότερη βασιλική οικογένεια παγκοσμίως και στην εθιμοτυπία της, όπως αυτή διαμορφώθηκε με την πάροδο των αιώνων.

Οι καλεσμένοι στο γάμο, στις 19 Μαΐου, θα πρέπει επίσης να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους και να σεβαστούν αυστηρά το πρωτόκολλο. Ο Ουίλιαμ Χάνσον, ειδικός στους βασιλικούς γάμους και στις επισημότητες των Ανακτόρων, παραθέτει ορισμένα στοιχεία για τη συμπεριφορά που πρέπει ακολουθηθεί και γι αυτήν που πρέπει να αποφευχθεί.

Χαιρετισμοί και υποκλίσεις

Ο χαιρετισμός προς ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας προβλέπει, αν ο καλεσμένος είναι άνδρας, να υποκλιθεί χαμηλώνοντας το κεφάλι, ενώ η γυναίκα πρέπει να κάνει πραγματική υπόκλιση λυγίζοντας τα γόνατα και κρατώντας ίσια την πλάτη.

«Δεν είναι μια υπόκλιση που θα σας κάνει να φθάσετε στο έδαφος και να μην μπορείτε να σηκωθείτε», χαριτολογεί ο Χάνσον, προσθέτοντας: «Είναι μια κίνηση του κεφαλιού, τα χέρια στο πλάι, το ένα πόδι μπροστά στο άλλο, λύγισμα των γονάτων, η πλάτη ίσια».

Παρουσία του μελλοντικού συζύγου της, η Μέγκαν θα απολαμβάνει των προνομίων της θέσης που θα έχει στη βασιλική οικογένεια. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα έχουν χαμηλότερο τίτλο θα πρέπει να υποκλίνονται ενώπιον της. Αλλά αν η Μέγκαν διασχίζει μόνη έναν διάδρομο και συναντήσει την πριγκίπισσα Βεατρίκη, που έχει βασιλικό αίμα, (πρωτοξαδέλφη του Χάρι, κόρη του πρίγκιπα 'Αντριου), τότε η Μέγκαν πρέπει να υποκλιθεί. Είναι κάποια πράγματα που αρχικά προκαλούν σύγχυση...

Για τους αρχάριους, υπάρχει ένας απλός τρόπος να αναγνωρίσουν τη θέση που έχουν διάφορα μέλη μέσα στη βασιλική οικογένεια. «Αρκεί να παρατηρούν τη σειρά των αφίξεων στο γάμο, όσο πιο χαμηλά είναι στην ιεραρχία, τόσο πιο νωρίς φθάνουν», αναφέρει ο ειδικός.

Παρουσιάσεις και συστάσεις

Ο Βρετανός τραγουδιστής Εντ Σίραν έδωσε πρόσφατα ένα παράδειγμα προς αποφυγήν, όταν ακούμπησε το αριστερό του χέρι στο δεξί ώμο του πρίγκιπα Κάρολου την ώρα που οι δυο τους είχαν χειραψία. «Δεν το επιτρέπει το πρωτόκολλο. Δεν χρησιμοποιείτε το αριστερό σας χέρι, πρέπει να μείνει ακίνητο», επισημαίνει ο Χάνσον.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τη μονάρχη, η βασίλισσα πρέπει να αποκαλείται «Μεγαλειοτάτη» πριν ο συνομιλητής μπορέσει να την αποκαλέσει «Κυρία».

Η περιβολή στο γάμο

Η Μέγκαν Μαρκλ έχει ήδη έναν πρώτο γάμο και οι φήμες για το νέο της νυφικό δίνουν και παίρνουν. Θα φορέσει κάτι παραδοσιακό ή θα διαλέξει κάτι λιγότερο συμβατικό;

«Θα είναι ένα νυφικό, αλλά δεν θα είναι κάτι επιβλητικό», εκτιμά ο Χάνσον.

Όσο για τον πρίγκιπα Χάρι, αναμένεται να φορέσει φράκο, αλλά θα μπορούσε επίσης να φορέσει τη στρατιωτική του στολή. «Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν εξαιρετικός μέσα στη στρατιωτική του στολή στο γάμο του το 2011, η παρουσία του παρέπεμπε σε κάτι από παραμύθι», εκτιμά ο ειδικός.

Η ανθοδέσμη της νύφης πάντως πρέπει να περιέχει μύρτα. Είναι μια παράδοση που τήρησαν όλες οι νύφες της βασιλικής οικογένειες, πριν από τη Μέγκαν.

Ενδυματολογικός κώδικας των προσκεκλημένων

Οι συστάσεις που δόθηκαν πάνω στις προσκλήσεις ορίζουν «στολή, φράκο, κοστούμι, φόρεμα και καπέλο».

Ο βασιλικός εξπέρ θεωρεί πως είναι «χρήσιμο» η πρόσκληση να αναφέρει το καπέλο, υποδηλώνοντας ίσως κάποια παρατράγουδα που παρατηρήθηκαν στο γάμο του Ουίλιαμ και της Κάθριν Μίντλετον.

Η Σαμάνθα Κάμερον, η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού, δεν φορούσε καπέλο. Είχε επιλέξει να στολίσει την κόμη με κάποια κοσμήματα, επισημαίνει ο Χάνσον.

«Αναφέρθηκε επίσης ότι ήταν και ξεκάλτσωτη. Ως σύζυγος πρωθυπουργού και κόρη βαρονέτου (τίτλος ευγενείας στη Βρετανία), θα έπρεπε να ήξερε περισσότερα», τονίζει.

Ο ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ, γνωστός για την τάση του σε στιλιστικές υπερβολές, έκανε τότε αρκετές γκάφες όπως η επιλογή του «σηκωμένου γιακά που θα έπρεπε να είναι χαμηλός».

Τα βασιλικά ζευγάρια δεν συνηθίζουν να πιάνονται χέρι-χέρι

Ο Χάρι και η Μέγκαν εξέφρασαν μεταξύ τους τρυφερότητα όταν στις δημόσιες εμφανίσεις τους ήταν πιασμένοι χέρι χέρι, μια ασυνήθιστη συμπεριφορά στα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο Χάρι και η Μέγκαν συνεχίσουν να κρατιούνται χέρι χέρι στις επίσημες εκδηλώσεις. Δεν είναι βρετανικό. Είναι μια έκφραση συναισθήματος και εδώ το συναίσθημα εκδηλώνεται μόνο προς τους σκύλους και τα άλογα», κατέληξε.

Σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας στην ιστορία

Στο μεταξύ, η αστυνομία στο Ουίνδσορ, όπου θα τελεστεί τον επόμενο μήνα ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μάρκλ, γνωστοποίησε ότι έθεσε σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας στην ιστορία της, προκειμένου να εγγυηθεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο 33χρονος Χάρι και η 36χρονη Μαρκλ θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου την 19η Μαΐου στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, την οικία της γιαγιάς του Βρετανού πρίγκιπα που δεσπόζει στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά του Λονδίνου.

Περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν την πόλη για να συμμετάσχουν στους γαμήλιους εορτασμούς, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι θα εγκαταστήσει κιγκλιδώματα για να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις με οχήματα, ενώ θα αναπτύξει ένοπλες περιπολίες και θα εφαρμόσει μέτρα όπως αυτά που τίθενται σε ισχύ στα αεροδρόμια για την αποφυγή οποιουδήποτε περιστατικού.
Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών από την αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα σήμερα (19/04) σε έρευνες των αρχών στην πόλη, εξετάζοντας γραμματοκιβώτια, τηλεφωνικούς θαλάμους και φρεάτια κι αναζητώντας τυχόν ενδείξεις εκρηκτικών μηχανισμών.

«Πρόκειται για μια ευρεία επιχείρηση που έχει (ποτέ) διεξάγει οποιαδήποτε μονάδα της αστυνομίας και μια από τις μεγαλύτερες στην οποία έχω ποτέ εργαστεί», δήλωσε ο συντονιστής των ερευνών Άντι Τέρνερ, προσθέτοντας: «Φυσικά θέλουμε να κυλήσουν όλα απρόσκοπτα».

Η Βρετανία παραμένει στα δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο απειλής, βάσει του οποίου μια επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή. Τον περασμένο χρόνο εκτυλίχθηκαν 5 περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικά και στα οποία 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Επιπλέον, η αστυνομία επισημαίνει ότι καταστήματα και κτίρια θα ερευνώνται από εδώ και στο εξής, έως την ημέρα του γάμου. Η βρετανική αστυνομία Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι θα αναπτύξει αστυνομικούς με πολιτικά αλλά και ένστολους κατά μήκος του Λονδίνου και της νοτιοανατολικής Αγγλίας ανήμερα του γάμου, μεταξύ αυτών ένοπλων στελεχών σε συγκεκριμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς ή σταθμούς του μετρό.

«Έχουμε εργαστεί στενά με τους συναδέλφους μας σε άλλες αστυνομικές δυνάμεις, τις τοπικές αρχές και τις σιδηροδρομικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε ταχέως και αποφασιστικά σε οποιοδήποτε γεγονός…», κατέληξε ο αστυνομικός διευθυντής Τζον Κόναχαν.

Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι κάνει τους μαγαζάτορες να τρίβουν τα χέρια τους

Με το γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Αμερικανίδας Μέγκαν Μαρκλ, οι Βρετανοί καταστηματάρχες τρίβουν τα χέρια τους: περιμένουν να δουν τα ράφια τους να αδειάζουν πολλές φορές ενόψει του γάμου: πιάτα, φλιτζάνια, μπύρες ακόμη και προφυλακτικά κατασκευάστηκαν με αφορμή το γάμο που θα προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.

Μόλις μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα τους, τον Νοέμβριο του 2017, το ηλεκτρονικό κοσμηματοπωλείο Jewlr.com λάνσαρε στην αγορά ένα αντίγραφο του δακτυλιδιού που έδωσε ο Χάρι στη Μέγκαν, ενώ η εταιρία κεραμικών Emma Bridgewater ανακοίνωνε την πώληση μιας κούπας που έγραφε «Ο Χάρι και η Μέγκαν αρραβωνιάστηκαν».

Μια ολόκληρη επίσημη σειρά πορσελάνινων σκευών διατέθηκε επίσης στην αγορά. Οι εγγλέζικες πορσελάνες που κατασκευάζονται στην πόλη Στόουκ-ον-Τρεντ με μια τεχνική που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 250 χρόνια διαθέτουν στο εμπόριο κούπα για καφέ (25 στερλίνες/ 29 ευρώ), πιάτο (49 στερλίνες/ 56 ευρώ) ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας (39 στερλίνες/ 45 ευρώ). Τα σκεύη παρουσιάζουν το ζεύγος.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτής της ακριβής πορσελάνινης σειράς θα δοθούν στο Royal Collection Trust, τον φιλανθρωπικό οργανισμό που μεριμνά για την προστασία της βασιλικής κληρονομιάς.

Πέρα από τα παραδοσιακά προϊόντα που σχεδιάζονται στους γάμους της βασιλικής οικογένειας, ορισμένα ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους.

Η ζυθοποιία Windsor & Eton, για παράδειγμα, παρασκεύασε μια μπύρα που συνδυάζει έξυπνα βρετανικό και αμερικανικό λυκίσκο, με μια πινελιά μαγιάς από καμπανίτη. Μια μπύρα που φιλοδοξεί να είναι «νεανική, δροσερή, πλούσια».

Πιο τολμηρή, η εταιρία Crown Jewels Heritage condoms διαθέτει στην αγορά προφυλακτικά «τέλεια για έναν πρίγκιπα» στην τιμή των 10 στερλινών η τετράδα. Έξτρα δωράκι: ανοίγοντας το αναμνηστικό μπλε κουτί το οποίο κοσμεί φωτογραφία του ζεύγους που χαμογελά, ακούγεται ο βρετανικός ύμνος (God Save the Queen) και ο αμερικανικός (The Star Spangled Banner).

Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο στερλίνες

Ανάμεσα στα σουβενίρ, τα ποτά και τα τρόφιμα που πωλούνται κατά τη διάρκεια του γάμου - την ημέρα του οποίου οι παμπ και τα καφέ θα μπορούν να κλείσουν πιο αργά - και οι πωλήσεις ρούχων επηρεάζονται από τα ρούχα που επιλέγει η νύφη. Το Κέντρο Λιανικού Εμπορίου (Centre for Retail Research) εκτιμά μάλιστα ότι το οικονομικό όφελος θα ανέλθει στα 120 εκατομμύρια στερλίνες.

Σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων Brand Finance, ο βασιλικός γάμος μπορεί να ξεπεράσει σε έσοδα το ένα δισεκατομμύριο στερλίνες (1,14 δισεκατομμύριο ευρώ) το 2018, από τα οποία τα 300 εκατομμύρια στερλίνες θα προέλθουν από τον τουρισμό.

Τον Απρίλιο του 2011, ο γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον είχε προσελκύσει 350.000 επιπλέον επισκέπτες. Με την πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας και το «απίστευτο μιντιακό ενδιαφέρον» για το γάμο του Χάρι και της Μέγκαν, η Brand Finance εκτιμά ότι ο αριθμός των τουριστών αυτή τη φορά «αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος».

Η αστυνομία ετοιμάζεται για την άφιξη 100.000 ανθρώπων μόνο στο Ουίνδσορ, όπου θα γίνει ο γάμος στις 19 Μαΐου.

Στη μικρή αυτή πόλη που βρίσκεται 30 χλμ. δυτικά του Λονδίνου, οι έμποροι δεν είναι οι μόνοι που χαίρονται για το ευτυχές γεγονός: οι κάτοικοι θέλουν επίσης να επωφεληθούν, νοικιάζοντας τα σπίτια τους στους τουρίστες και στα τηλεοπτικά συνεργεία που θα καταφθάσουν από όλο τον κόσμο.

Μερικές εβδομάδες πριν από το γάμο, ιδιώτες διαθέτουν σπίτι που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης «ιδεώδες για τον βασιλικό γάμο» αντί 3.500 και πλέον ευρώ τη βραδιά, ενώ άλλοι νοικιάζουν τριάρι "50 δευτερόλεπτα με τα πόδια από τον πύργο" για 2.100 ευρώ τη βραδιά.

Ωστόσο πριν παρουσιαστεί ως ο γάμος τη χρονιάς στη Βρετανία, η επιρροή της Μέγκαν υπήρχε ήδη. Τα ρούχα που επιλέγει η ηθοποιός για τις δημόσιες εμφανίσεις της ξετρελαίνουν.

Το λευκό μαντό που φορούσε η 36χρονη Αμερικανίδα όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας, έκανε θραύση και η ιστοσελίδα της εταιρίας Line «έπεσε» επανειλημμένα καθώς είχε κατακλυστεί από ηλεκτρονικούς επισκέπτες.

«Πόσο μάλλον όταν γίνεται μέλος της βασιλικής οικογένειας που η επίδραση αυτή στις εταιρίες γίνεται ακόμα μεγαλύτερη», αναλύει η Brand Finance που αναμένει ότι η μέλλουσα πριγκίπισσα θα γίνει «δυναμική πρέσβειρα των βρετανικών εμπορικών σημάτων, κυρίως στη γενέτειρά της Αμερική».

Η Μέγκαν Μαρκλ θα φορέσει δύο νυφικά

Μπορεί τα στοιχήματα να πέφτουν βροχή για το ποιος σχεδιάζει το νυφικό που θα φορέσει η Μέγκαν Μαρκλ στο γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι, αλλά τώρα έρχεται ένα δημοσίευμα να προκαλέσει σύγχυση.

Όπως αναφέρει το Vanity Fair σε δημοσίευμα για το «βασιλικό γάμο της χρονιάς» τα νυφικά θα είναι στην πραγματικότητα δύο.

Συγκεκριμένα, η ανταποκρίτρια από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, Κέιτι Νίκολ γράφει στο Vanity Fair ότι η Μαρκλ θα φορέσει «ένα παραδοσιακό νυφικό φόρεμα για την τελετή και τη δεξίωση και ένα λαμπερό, πιο εκλεπτυσμένο φόρεμα για το βράδυ».

Η δούκισσα του Κέιμπριτζ σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, του μεγαλύτερου αδερφού του πρίγκιπα Χάρι έκανε το ίδιο στο γάμο της το 2011. Φόρεσε ένα θρυλικό νυφικό της Σάρα Μπάρτον για τον Alexander McQueen και στη συνέχεια άλλαξε και φόρεσε ένα πιο άνετο φόρεμα.

«Το σχέδιο είναι να αλλάξει μετά την τελετή, ώστε να μπορεί να διασκεδάσει το βράδυ με κάτι λαμπερό, αλλά λιγότερο περιοριστικό», ανέφερε πηγή στη Νίκολ.

«Η Μέγκαν ανυπομονεί να εκπλήξει τους πάντες, ειδικά τον Χάρι. Το νυφικό θα είναι παραδοσιακό και κομψό. Μιλάμε για δαντέλα και μανίκια και η Μέγκαν έχει πολύ στενή συνεργασία με τον σχεδιαστή, ο οποίος έχει δώσει όρκο μυστικότητας» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πάντως σύμφωνα με την Daily Mail, ο Κρίστοφερ Μπέιλι από τον Burberry φέρεται να είχε σημαντικές συναντήσεις για ένα «φόρεμα υψηλού προφίλ».

Οι bookies βάζουν επίσης στοιχήματα στους οίκους Erdem, Ralph & Russo, Stewart Parvin και Alexander McQueen. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η καλύτερη φίλη της Αμερικανίδας ηθοποιού, Καναδή στυλίστρια και μυστική διοργανώτρια του γάμου, Τζέσικα Μουλρόνεϊ τη βοηθά στις προετοιμασίες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις