Παλαιστίνη: Ένας ακόμη 15χρονος ξεψύχησε από ισραηλινά πυρά – Στους 45 οι νεκροί (vid)

Παλαιστίνη: Ένας ακόμη 15χρονος ξεψύχησε από ισραηλινά πυρά – Στους 45 οι νεκροί (vid)

Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, που είχε τραυματιστεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες (27/04) στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, υπέκυψε στα τραύματά του.

«Υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Άζαμ Οβέιντα, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι χθες στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνές» στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε ανακοίνωσή του.

Με το θάνατό του ανέρχονται σε 4 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στην πέμπτη αυτή Παρασκευή κινητοποιήσεων, κατά την οποία χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι κοντά στη μεθόριο που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Συνολικά 45 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και περισσότεροι από 1.500 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησε, στις 30 Μαρτίου, το κίνημα αυτό αμφισβήτησης που ονομάστηκε «η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Από την άλλη, ούτε ένας Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί…

Το κίνημα αυτό διεκδικεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται επίσης για την καταδίκη του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια για να περιορίσει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 10.000 άνθρωποι μετείχαν χθες «στις ταραχές» κατά μήκος της μεθορίου.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται για υπερβολική χρήση βίας και βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από τον ΟΗΕ ή την ΕΕ.

Κορυφαίοι αξιωματικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ μόνον όταν είναι αναγκαίο και κατηγορούν τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά και ότι ευθύνεται για τους θανάτους.