ΚΟΣΜΟΣ

Σε αυτήν την αεροπορική εταιρεία κήρυξαν απεργία διαρκείας από την Πρωτομαγιά

Σε αυτήν την αεροπορική εταιρεία κήρυξαν απεργία διαρκείας από την Πρωτομαγιά

Συνδικάτα ανακοίνωσαν επ'αόριστον απεργία από την 1η Μαΐου.

Συνδικάτα της πολωνικής αεροπορικής εταιρείας LOT που ζητούν αυξήσεις μισθών ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση επ'αόριστον απεργίας από την 1η Μαΐου, σε μια κινητοποίηση την οποία η διεύθυνση της εταιρείας κρίνει παράνομη, επικαλούμενη σχετική δικαστική απόφαση.

"Θα διαμαρτυρηθούμε έως ότου ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των μισθωτών", δήλωσε η Μόνικα Ζέλαζικ, πρόεδρος ενός εκ των δύο συνδικάτων που ζήτησαν τη διεξαγωγή της απεργίας έπειτα από ψηφοφορία που έγινε στους κόλπους του προσωπικού της LOT.

Περισσότεροι από 900 από τους 1.600 εργαζόμενους της εταιρείας συμμετείχαν στην ψηφοφορία και περισσότεροι από 800 από αυτούς ψήφισαν υπέρ της απεργίας.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το AFP, ο εκπρόσωπος της LOT Άντριαν Κουμπίκι αναφέρθηκε σε απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Βαρσοβίας που ελήφθη χθες και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, "απαγορεύει προσωρινά τη διοργάνωση απεργίας έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από τη δικαιοσύνη".

lot

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα αυτό στις 17 Μαΐου, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

"Με μεγάλη ανακούφιση μπορώ να ανακοινώσω σε όλους τους επιβάτες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την εβδομάδα της Πρωτομαγιάς και ότι μπορείτε να πάρετε την LOT με απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία απεργία", δήλωσε εξάλλου χθες το βράδυ ο πρόεδρος της εταιρείας Ράφαλ Μιλσάρσκι.

Ωστόσο λίγο αργότερα η Ζέλαζικ, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων PAP, δήλωσε ότι η απεργία θα γίνει παρά την απόφαση του δικαστηρίου της Βαρσοβίας και ότι τα συνδικάτα που ζητούν την πραγματοποίησή της θα ενημερώσουν για τις διεκδικήσεις τους τον Πολωνό μεσολαβητή.

Τα συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι η απεργία αποτελεί συνέπεια άκαρπων διαπραγματεύσεων τριών ετών με την διεύθυνση για τη μισθολογική πολιτική της εταιρείας, η οποία ανήκει στο πολωνικό κράτος.

Η διεύθυνση επισημαίνει από την πλευρά της ότι την απεργία την έχουν ζητήσει δύο από τα έξι συνδικάτα της εταιρείας.

Πέρυσι, η LOT μετέφερε σχεδόν επτά εκατομμύρια επιβάτες και είχε έσοδα 288 εκατομμυρίων ζλότι (περίπου 68 εκατομμύρια ευρώ). Η πολωνική αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί καθημερινά 350 πτήσεις σε 90 προορισμούς στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις