ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στον κόσμο της μουσικής: Τέλος για τις θρυλικές κιθάρες Gibson - Les Paul (Vid)

Σοκ στον κόσμο της μουσικής: Τέλος για τις θρυλικές κιθάρες Gibson - Les Paul (Vid)

Η Gibson Brands Inc, η κατασκευάστρια εταιρεία των θρυλικών κιθαρών που σημείωσαν αξέχαστες επιτυχίες στα χέρια μύθων της μουσικής όπως ο B.B. King και ο Έλβις Πρίσλεϊ, υπέβαλε χθες Τρίτη αίτηση υπαγωγής στο «Chapter 11» του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα με σχέδιο αναδιάρθρωσής της υπό τη νέα ιδιοκτησία των δανειστών της.

Η εταιρεία επικαλείται μια καταστροφική οικονομική πτώση εφόσον δεν απέδωσαν οι επενδύσεις της σε καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη.
Σε ανακοίνωσή της, η οποία συνοδεύει την αίτηση, αναφέρει ότι ζήτησε τη δικαστική προστασία από τους πιστωτές της για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

lg dd2ef46bf30fc722d4631eef859fc689

Διευκρινίζει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την πώληση μουσικών οργάνων και εξοπλισμού, περιλαμβανομένων των προϊόντων Wurlitzer, Dobro και Epiphone, αλλά ότι θα κλείσει το παράρτημά της που κατασκευάζει τα ακουστικά της Philips και άλλα αξεσουάρ ηλεκτρονικών ειδών.

Η εταιρεία η οποία εδρεύει στο Νάσβιλ και η οποία κατασκευάζει τις θρυλικές ηλεκτρικές κιθάρες Les Paul και SG, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών της κιθαρών αυξήθηκαν κατά 10,5% σε 122 εκατ. δολάρια μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

lg 2878a715ca32a7b59a0ad4352d496d47

Η Γκίμπσον ιδρύθηκε το 1894 και κατασκευάζει τις ηλεκτρικές της κιθάρες σε εργοστάσια του Νάσβιλ και του Μέμφις, στο Τενεσί των ΗΠΑ, και τις ακουστικές της κιθάρες στο Μπόζμαν της Μοντάνα. Κάθε χρόνο πουλάει περισσότερες από 170.000 κιθάρες σε τουλάχιστον 80 χώρες.

Σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλός της Χένρι Τζούσκεβιτς, κάτοχος του 36% της εταιρείας, αναφέρει ότι η Γκίμπσον, η οποία απασχολεί 875 εργαζόμενους και στα τρία της εργοστάσια, «θα επικεντρωθεί και πάλι στο βασικό της αντικείμενο», εκείνο των μουσικών οργάνων, το οποίο «θεωρούμε ότι θα της εξασφαλίσει την μακροχρόνια σταθερότητα και οικονομική ευρωστία».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα χρέη της ανέρχονται σε περίπου 100 με 500 εκατ. δολάρια και ότι τουλάχιστον 100.000 δολάρια είναι χρέη προς 26 άλλες εταιρείες. Σημείωσε επίσης ότι έχει συνάψει συμφωνίες με μετόχους για το 69% και πλέον του χρέους της, το οποίο θα της επιτρέψει να εξακολουθήσει να λειτουργεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις