ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα»: Κακός χαμός με την απαγόρευση του Viber στη Ρωσία

«Βόμβα»: Κακός χαμός με την απαγόρευση του Viber στη Ρωσία

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Rοskomnadzor έκρινε τελικά ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν λόγοι που να επιβάλλουν το μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Viber στην επικράτεια της Ρωσίας, ξεκαθάρισε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής διευθυντής της Rοskomnadzor Βαντίμ Σουμπότιν.

Αυτήν την στιγμή η εφαρμογή δεν βρίσκεται στο μητρώο εκείνων που μεταδίδουν ειδήσεις και ως εκ τούτου δεν υπάγονται στους κανονισμούς που αφορούν το μπλοκάρισμα παρόμοιων εφαρμογών, διευκρίνισε ο Βαντίμ Σουμπότιν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μπλοκάρισμα», κατέστησε σαφές.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός τηλεπικοινωνιών Νικολάι Νικηφόροφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων που θα μπλοκάρουν και την ηλεκτρονική εφαρμογή Viber, στην περίπτωση που η FSB(Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) δεν μπορεί να πάρει τα κλειδιά αποκωδικοποίησης της εφαρμογής, προκαλώντας κακό χαμό και αντιδράσεις.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν την ηλεκτρονική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Viber όπως έγινε με την εφαρμογή Telegram.

«Το ερώτημα αυτό αφορά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, επειδή η αρμοδιότητα όσον αφορά τέτοιου είδους ειδικά ζητήματα, όταν δίνετε εντολή να δοθούν τα κλειδιά αποκωδικοποίησης, είναι αρμοδιότητα της FSB», είχε υποστηρίξει ο Νικηφόροφ, προσθέτοντας ότι «εάν οι ίδιοι αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την παράδοση των κλειδιών αποκωδικοποίησης, μπορούν να αποταθούν στην δικαιοσύνη περιμένοντας να εκδώσει μια ανάλογη δικαστική απόφαση».

Ρoή Ειδήσεων