ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μάχες στρατού - Ταλιμπάν για τον έλεγχο αυτοκινητοδρόμου στρατηγικής σημασίας

Αφγανιστάν: Μάχες στρατού - Ταλιμπάν για τον έλεγχο αυτοκινητοδρόμου στρατηγικής σημασίας

Τουλάχιστον 31 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν το Σάββατο (5/5) σε επιχείρηση των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι, με το στρατό να δίνει μάχες να προστατεύσει έναν αυτοκινητόδρομο στρατηγικής σημασίας στην επαρχία Γκάζνι.

Ο Μοχάμαντ Αρίφ Νουρί, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν σχεδίαζαν να καταλάβουν τμήμα του αυτοκινητοδρόμου και ότι επιτέθηκαν σε πολλά σημεία ελέγχου των σωμάτων ασφαλείας.

«Με τη βοήθεια των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, οι μαχητές των Ταλιμπάν απωθήθηκαν από περιοχές κοντά στον αυτοκινητόδρομο Γκάζνι-Πάκτικα, αλλά ο δρόμος παραμένει ακόμη κλειστός λόγω των σοβαρών ζημιών που προκάλεσαν οι Ταλιμπάν», διευκρίνισε ο Νουρί.

Την Παρασκευή (4/5) κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν όλμος έπληξε σπίτι στην περιοχή Αντάρ. Η Αντάρ είναι μια από τις περιοχές της επαρχίας Γκάζνι, 153 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, όπου η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά ασταθής.

Σε χωριστό επεισόδιο, δύο Ταλιμπάν σκοτώθηκαν όταν πυροδοτήθηκαν εκρηκτικά σε δρόμο στην Γκάζνι.

Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τις εχθροπραξίες, αλλά ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ έδωσε πολύ διαφορετικό απολογισμό τον θυμάτων. Σύμφωνα με τον Μουτζάχιντ, σκοτώθηκαν εννέα αφγανοί στρατιώτες και ένα μέλος των Ταλιμπάν, ενώ τραυματίστηκαν 10 αφγανοί στρατιώτες και τρεις πολεμιστές του ισλαμιστικού κινήματος στις μάχες για τον έλεγχο της περιοχής Αντάρ.

Τον Απρίλιο, οι Ταλιμπάν σκότωσαν έναν περιφερειάρχη στη Γκάζνι, τους σωματοφύλακές του και πέντε στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τη δράση τους σε όλη τη χώρα αφότου ανήγγειλαν την έναρξη της ετήσιας εαρινής εφόδου τους, καθώς η βελτίωση του καιρού κάνει ευκολότερους τους ελιγμούς και τη διέλευση στα αφγανικά βουνά.

Εξάλλου, στις αρχές της εβδομάδας, βομβιστές-καμικάζι διέπραξαν επιθέσεις στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, ανάμεσά τους εννιά δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με μια υπηρεσία των ΗΠΑ αρμόδια για την παρακολούθηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, ο αριθμός των αφγανών στρατιωτικών και των μελών των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας μειώθηκε κατά σχεδόν 11% το 2017, ενώ οι αφγανικές δυνάμεις σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν τους Ταλιμπάν να καταλάβουν εδάφη.

Σχετικές ειδήσεις