Ιράν: Κόντρα στον Τραμπ, ο Μακρόν πήρε τηλέφωνο τον Ροχάνι

Newsbomb

Ιράν: Κόντρα στον Τραμπ, ο Μακρόν πήρε τηλέφωνο τον Ροχάνι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ροχανί, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015 ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μία ημέρα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή απόφασή του, η οποία αφορά και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ο Μακρόν τόνισε ότι δικός του στόχος είναι «να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα».

«Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς».

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

ran Macron

Ο Μακρόν και ο Ροχανί συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, με σκοπό την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025, οπότε λήγει η υπάρχουσα συμφωνία, καθώς και για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και γενικότερα για θέματα της Μέσης Ανατολής.

(Δείτε ολόκληρο το έκτακτο διάγγελμα Τραμπ)

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν σύντομα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Μετά την απόφαση του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας που περιορίζει τη δυνατότητα της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο και να προστατεύσουν ταυτόχρονα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στο Ιράν.

«Η συμφωνία δεν είναι νεκρή. Έχουμε την απόσυρση της Αμερικής, αλλά η συμφωνία υπάρχει ακόμη» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η απάντηση Ροχανί

Η Ευρώπη έχει «πολύ περιορισμένες δυνατότητες» να διατηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η Ευρώπη έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία και πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, να διευκρινίσει και να ανακοινώσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το ISNA, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε επίσης στο Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά ζήτησε από τους Ευρωπαίους να του δώσουν πολύ γρήγορα εγγυήσεις ότι οι εταιρείες τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν, ανέφερε το Ελιζέ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών που διήρκησε παραπάνω από μια ώρα, Ροχανί και Μακρόν συμφώνησαν να συγκροτήσουν «χωρίς καθυστέρηση» «ομάδες εργασίας» μεταξύ Ευρώπης και Ιράν για τους τρόπους που θα παρουσιάσει τις ερχόμενες εβδομάδες «πρώτες εγγυήσεις που ο ίδιος μπορεί να εκθέσει στον ιρανικό λαό για να τον πείσει να παραμείνει στη συμφωνία» και να «συνεχίσει να διεξάγει οικονομικές δραστηριότητες στο Ιράν», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ταξίδεψε στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου σε μια προσπάθειά του να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης).

Ο Ροχανί δήλωσε στον Μακρόν ότι τα δικαιώματα του Ιράν με βάση τη συμφωνία που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου, τον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις και την ασφάλεια, πρέπει να «εγγυηθούν» με διαφανή και σαφές τρόπο, μετέδωσε το πρακτορείο.

Οι αλλοδαπές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με το Ιράν θα πρέπει επίσης να ανακοινώσουν την απόφασή τους έπειτα από την απόφαση Τραμπ, σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε στον Μακρόν ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με βάση την ΚΟΣΔ και δεν προχώρησε σε εμπλουτισμό ουρανίου για ένα πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικού όπλου.

Ο Τραμπ στην ανακοίνωση της απόφασής του χθες, δήλωσε ότι η πυρηνική συμφωνία επέτρεπε στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου φτάνοντας στα πρόθυρα μιας πυρηνικής έξαρσης.

«Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο Τραμπ ο εμπλουτισμός στο Ιράν δεν έγινε ποτέ για την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου, αλλά αντ' αυτού για επιστημονικές και τεχνικές επιδιώξεις», υπογράμμισε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στην ανακοίνωσή του για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, το Ελιζέ ανέφερε ότι ο «Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν».

Μακρόν: Λάθος η αποχώρηση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε πάντως «λάθος» την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί η χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Λυπάμαι για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, νομίζω ότι είναι λάθος, για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίσαμε να παραμείνουμε στη συμφωνία του 2015», είπε ο Γάλλος ηγέτης σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα, κι αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ελιζέ.

«Μόλις τώρα είχα την ευκαιρία να το πω στον πρόεδρο (του Ιράν Χασάν) Ροχανί», πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Στη συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι «το ιρανικό καθεστώς να μην επαναλάβει τις δραστηριότητές του», ενώ επισήμανε ότι νιώθει ενθαρρυμένος από τις πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης.

«Τηρούν στάση αναμονής (…) δεν υπάρχει κλιμάκωση» τόνισε.

«Το σημαντικότερο είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με την αποτυχία της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου μάταια προσπάθησε να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία για το Ιράν.

«Στην Ουάσιγκτον κατανόησα ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε να αποσυρθεί από τη συμφωνά, για αυτόν ακριβώς το λόγο από την κοινή συνέντευξη τύπου πρότεινα να εργαστούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο…», υπογράμμισε.

Όμως, όπως είπε ο Μακρόν, είναι απαραίτητο να «συμπληρώσουμε» την υπάρχουσα συμφωνία, «σχετικά με τα πυρηνικά μετά το 2025, το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν στην περιοχή και τις περιφερειακές δραστηριότητες του Ιράν, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και τον Λίβανο» εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Η πρόταση που εγώ έκανα στον πρόεδρο Τραμπ, όταν ήμουν στην Ουάσιγκτον, ήταν μην σκίσετε όλη τη συμφωνία, ωστόσο εάν έχετε ανησυχίες για το Ιράν, ας ενισχύσουμε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε, καταλήγοντας:

«Αποφάσισε να δημιουργήσει μια ένταση προκειμένου, όπως πιστεύω, κάποια δεδομένη στιγμή να πάμε προς κάτι ευρύτερο».

Σχέδιο για την αντιμετώπιση των νέων κυρώσεων

Η Τεχεράνη έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία ΚΟΣΔ δήλωσε ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ Μπακέρ Νομπάκχτ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Σχεδιασμού του Ιράν έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αναλογικού χαρακτήρα με τις συνθήκες εξόδου της Αμερικής από την πυρηνική συμφωνία», τόνισε ο Νόμπακχτ.

Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσει τα ποικίλα σενάρια σχετικά με την πυρηνική συμφωνία, σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από την ΚΟΣΔ θα οδηγήσει στην απώλεια εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στις ΗΠΑ.

«Σήμερα, καμία χώρα δεν μπορεί να συντονίσει τα σχέδιά της που θα στηρίζεται στην αξιοπιστία ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Αμερική», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ιράν: Κόντρα στον Τραμπ ο Μακρόν πήρε τηλέφωνο τον Ροχάνι
01
Ιράν: Κόντρα στον Τραμπ ο Μακρόν πήρε τηλέφωνο τον Ροχάνι
Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved