ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Βαθιά ανησυχία Πούτιν για την απόφαση του Τραμπ για το Ιράν

Ρωσία: Βαθιά ανησυχία Πούτιν για την απόφαση του Τραμπ για το Ιράν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα τουΙράν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ - «Η Ρωσία είναι απίθανο να περιορίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δήλωσε ο Πεσκόφ, συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκφράσθηκε η βαθύτατη ανησυχία των μελών του Συμβουλίου για την απόφαση αυτή, ενώ για μια ακόμη φορά δόθηκε έμφαση στην σημασία της συμφωνίας αυτής.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνήλθε πριν την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία και τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον στόχων στην Συρία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και της Κρατικής Δούμας Βαλεντίνα Ματβιένκο και Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάϊνο, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Βαλντίμιρ Καλακόλτσεφ, ο διοικητής της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και της Υπηρεσίας Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, καθώς και ο υπηρεσιακός ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου και αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος, για ζητήματα οικολογίας και μεταφορών Σεργκέι Ιβανόφ.

(Δείτε ολόκληρο το έκτακτο διάγγελμα Τραμπ)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μια σύντομης διάρκειας συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί, ο οποίος βρίσκεται στην Μόσχα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ήταν μια σύντομης διάρκεια συνομιλία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ. Νωρίτερα την είδηση για την συνάντηση είχε μεταδώσει η εφημερίδα Rudaw του Ιρακινού Κουρδιστάν επικαλούμενη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης Σαφίν Ντιζαϊ, ο οποίος χαρακτήρισε την συνάντηση θετική.

Χθες Τρίτη το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επικαλούμενο τον επίσημο εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν ότι ο Μπαρζανί έφθασε στην Μόσχα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ίγκορ Σέτσιν.
Η Rosneft είχε συνάψει με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν συμφωνία που αφορούσε στην έναρξη γεωλογικών ερευνών σε πέντε περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ είχαν υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία για το διάστημα 2017-2019, που αφορούσε πωλήσεις πετρελαίου στη ρωσική εταιρεία.

Συνάντηση και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου

19484182

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη των συνομιλιών που έχει στην Μόσχα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου , χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή τεταμένη, δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να βρει από κοινού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τρόπους επίλυσης των διενέξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ρωσία είναι απίθανο να περιορίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία

«Η Ρωσία είναι απίθανο να προσπαθήσει να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα.

Οι εικασίες, που είχαν διατυπωθεί πρωτύτερα ότι η Μόσχα, που επιχειρεί να σταθεροποιήσει τη Συρία, θα εμποδίσει τους βομβαρδισμούς που εξαπολύουν οι ισραηλινές δυνάμεις στη συριακή επικράτεια, αποδείχθηκαν ψευδείς και «δεν έχω καμία βάση για να σκεφτώ ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις