ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης – Φώναζε «Αλλάχ ου ακμπάρ»

Επίθεση Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης – Φώναζε «Αλλάχ ου ακμπάρ»

O ISIS πίσω από το νέο χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης - Ένας νεκρός, 4 τραυματίες - Νεκρός από αστυνομικά πυρά και ο δράστης -Χάος στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας - «Δεν υποχωρούμεενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν

Γάλλος υπήκοος ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στη Τσετσενία είναι ο ένοπλος με το μαχαίρι που σκότωσε έναν περαστικό το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι και τραυμάτισε άλλους τέσσερις.

Ο 21χρονος δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», επιτέθηκε εναντίον περαστικών και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Ο δράστης αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, ενώ οι γονείς του έχουν ήδη προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία.

Μια φωτογραφία η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, φέρεται να τον απεικονίζει και δείχνει έναν γυμνόστηθο νεαρό άνδρα με γένια, ο οποίος φορά ένα μαύρο παντελόνι.

p2

Ηδη η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας έχει ανοίξει έρευνα για την επίθεση, τόσο εξαιτίας του τρόπου που έδρασε ο 21χρονος, όσο και επειδή φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, ανακοινώνοντας ότι ένας από τους «στρατιώτες» της ήταν ο δράστης με το μαχαίρι.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τους τραυματίες της επίθεσης στο νοσοκομείο Ζωρζ Πομπιντού της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι: «ένας νεαρός άνδρας, 29 ετών, έχασε τη ζωή του», συμπληρώνοντας ότι: «για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα».

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι

Κραυγές και πανικός επικράτησαν κοντά στην Όπερα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 2ο διαμέρισμα, σε μια πολυσύχναστη συνοικία με μπαρ, εστιατόρια και θέατρα, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου.

paris

Στην οδό Μονσινί ένας άνδρας, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» σκότωσε με μαχαίρι έναν περαστικό και τραυμάτισε τέσσερις ακόμη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

«Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επίθεση, επαινώντας τους αστυνομικούς που «εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη».

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών και ο δράστης «εξουδετερώθηκε», εντός 9 λεπτών μετά την πρώτη κλήση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο δράστης αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί στην αστυνομία φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!».

Οι αστυνομικοί τότε τον πυροβόλησαν.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας ξεκίνησε μια έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που λειτούργησε ο δράστης.

Η ταυτότητα του άνδρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μια φωτογραφία η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, και σύμφωνα με μια πηγή εμφανίζει το δράστη, δείχνει έναν γυμνόστηθο νεαρό άνδρα με γένια, ο οποίος φορά ένα μαύρο παντελόνι.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πρακτορείο Amaq χωρίς ωστόσο να παραθέσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτόν.

«Μας είπαν να μπούμε γρήγορα σε ένα μπαρ. Είχα περιέργεια και βγήκα ξανά έξω και είδα ένα άτομο στο έδαφος, σε απόσταση περίπου 200 μέτρα από μένα. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ασθενοφόρο έφτασε», δήλωσε μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Η σοκαριστική μαρτυρία δημοσιογράφου

Ο δημοσιογράφος Charles Pellegrin που βρισκόταν στο σημείο όπου επιτέθηκε ο άνδρας με το μαχαίρι έγραψε στο Twitter: «Είχα πάει με μία παράσταση κοντά στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού και μου είπαν αμέσως να πάω πίσω επειδή ένας «τρελός» επιτίθονταν με μαχαίρι. Μόλις γύρισα πίσω άκουσα δύο σειρήνες και δυο πυροβολισμούς. Στην συνέχεια μίλησα με αυτόπτες μάρτυρες και μου είπαν πως ο άνδρας μαχαίρωσε πολλούς τυχαίους περαστικούς στο σημείο».

Σχετικές ειδήσεις