ΚΟΣΜΟΣ

Σφαγή στη Γάζα: Ανακαλούνται οι Παλαιστίνιοι πρεσβευτές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες

Σφαγή στη Γάζα: Ανακαλούνται οι Παλαιστίνιοι πρεσβευτές από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανακοίνωσε σήμερα 16 Μαΐου ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έστειλαν εκπροσώπους σε μια ισραηλινή τελετή για το άνοιγμα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ.

Οι τέσσερις χώρες που αφορά αυτή η απόφαση είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι των χωρών αυτών έλαβαν μέρος σε μια τελετή από κοινού με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή, παραμονή των εγκαινίων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ.

19514897

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.

Οι τελευταίοι βλέπουν στην κίνηση αυτή την άρνηση των διεκδικήσεών τους για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανέστειλε τις επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την ανακοίνωση από τον Τραμπ, στις 6 Δεκεμβρίου, της απόφασής του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

19513162

Το Λουξεμβούργο κάλεσε για εξηγήσεις την πρέσβειρα του Ισραήλ

Το Λουξεμβούργο αποφάσισε με τη σειρά του σήμερα 16 Μαΐου να καλέσει για εξηγήσεις την πρέσβειρα του Ισραήλ στον απόηχο των «απαράδεκτων βιαιοπραγιών» στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο «θέλει να επισημάνει επί της ευκαιρίας τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας (…) και τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν σχετικά από την πρέσβειρα του Ισραήλ», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Η Σιμόνα Φράνκελ, η πρέσβειρα του Ισραήλ για το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, κλήθηκε χθες από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών στις Βρυξέλλες όπου μετέβη σήμερα.

19513147

Η Ισραηλινή διπλωμάτης προκάλεσε αντιδράσεις καθώς χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους 60 Παλαιστινίους που δολοφονηθηκαν από Ισραηλινούς τη Δευτέρα στη Γάζα, σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Βελγίου RTBF. Η Φράνκελ διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η προσφυγή στη βία από το Ισραήλ δεν ήταν δυσανάλογη.

«Το Λουξεμβούργο καταδικάζει απερίφραστα τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον αμάχων και ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας» επισημαίνει το ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

Ο πάπας καταδικάζει τις δολοφονίες στη Γάζα

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε σήμερα τις δολοφονίες Παλαιστινίων κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ λέγοντας ότι οι θάνατοι θα οδηγήσουν σε περισσότερη βία και έκανε έκκληση για διάλογο ώστε να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τους νεκρούς και τους τραυματίες και βρίσκομαι κοντά με τις προσευχές μου και την αγάπη μου σε όλους όσοι υποφέρουν», είπε ο πάπας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

gaza 4

«Επαναλαμβάνω ότι η χρήση βίας ποτέ δεν οδηγεί στην ειρήνη. Ο πόλεμος οδηγεί σε πόλεμο και η βία σε βία».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για τη μεταφορά της πρεσβείας, ο Φραγκίσκος ζήτησε να γίνει σεβαστό το "status quo" της Ιερουσαλήμ λέγοντας ότι οι νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα κλιμάκωναν περαιτέρω τις διεθνείς συγκρούσεις.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε ομάδα πολωνών βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο πάπας είπε: «Δεν μαθαίνουμε ποτέ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις