Φοβούνται το χειρότερο σενάριο για την εξάπλωση του Έμπολα: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σε πόλη

Φοβούνται το χειρότερο σενάριο για την εξάπλωση του Έμπολα: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σε πόλη
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε νέα φάση εισήλθε το πρόσφατο ξέσπασμα του Έμπολα στην ΛΔ Κονγκό μετά τον εντοπισμό τώρα για πρώτη φορά ενός κρούσματος του θανατηφόρου αυτού ιού σε πόλη της χώρας, δήλωσε αργά χθες το βράδυ (16/5) ο υπουργός Υγείας της ΛΔ Κονγκό.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στην πόλη Μπαντάκα, η οποία έχει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Μέχρι στιγμής οι 23 θάνατοι που πιστεύεται ότι οφείλονται στο πρόσφατο ξέσπασμα του Έμπολα είχαν εντοπιστεί σε πιο απομονωμένες περιοχές, κάτι το οποίο διευκόλυνε τις αρχές στις προσπάθειές τους για τον περιορισμό του ιού.

Ωστόσο το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε σε πόλη απειλεί να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έστειλε χθες τα πρώτα πειραματικά εμβόλια κατά του Έμπολα στην μεγάλη αυτή χώρα της κεντρικής Αφρικής, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ο ιός έφτασε στην πόλη Μπαντάκα, λέγοντας ότι αυτό θα δυσχεράνει κι άλλο την αντιμετώπιση του πρόσφατου ξεσπάσματος.

Οι ανησυχίες εντείνονται και λόγω της τοποθεσίας της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Κονγκό και ως εκ τούτου συνιστά ένα κομβικό σημείο για το εμπόριο και τις μεταφορές προς την πρωτεύουσα Κινσάσα. Εξάλλου στην άλλη πλευρά του ποταμού Κονγκό βρίσκεται η Δημοκρατία του Κονγκό.

ebola 3

Πριν από το τελευταίο αυτό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στην ΛΔ Κονγκό, ο Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε επείγουσες καταστάσεις, δήλωσε ότι ο αριθμός σήμερα των ύποπτων, πιθανών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 42, με 23 θανάτους να αποδίδονται στον Έμπολα.

Στις προμήθειες που έχουν σταλεί στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό περιλαμβάνονται και περισσότεροι από 300 σάκοι για σορούς για την ασφαλή ταφή αυτών που πιστεύεται ότι πέθαναν από τη νόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ τα εμβόλια που εστάλησαν χθες θα χορηγηθούν σε αυτούς που πιστεύεται ότι ήρθαν σε επαφή με τη νόσο, όπως και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

«Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία εντοπισμού περισσότερων από 4.000 ανθρώπων με τους οποίους είχαν έρθει σε επαφή ασθενείς και οι οποίοι έχουν σκορπιστεί παντού στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Αυτούς πρέπει να τους ακολουθήσουμε και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με μοτοσικλέτες¨», κατέληξε εξάλλου ο Σάλαμα.

ebola outbreak2

Έκτακτη σύνοδο συγκαλεί ο ΠΟΥ 

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο για αύριο Παρασκευή για να εξετάσει τους διεθνείς κινδύνους που εγκυμονεί το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ.

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα αποφασίσει κατά την αυριανή σύνοδό της αν θα κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αν προχωρήσει στην απόφαση αυτή, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη διεθνή ανάμειξη και κινητοποίηση όσον αφορά την έρευνα και την συγκέντρωση πόρων, κατέληξε ο Λίντμαϊερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

PHOTO GALLERY