ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος από την «επιστροφή» του Έμπολα: 17 νεκροί στο Κονγκό

Τρόμος από την «επιστροφή» του Έμπολα: 17 νεκροί στο Κονγκό

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας εξέφρασε την ανησυχία της για το ξέσπασμα νέας επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που έχει προκαλέσει ήδη 17 θανάτους.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε μάλιστα σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης για την επιτήρηση όλων των χερσαίων και αεροπορικών δραστηριοτήτων στα σύνορα, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νιγηριανών», δήλωσε ο Άιζακ Αντεβόλε, υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα περνάμε πλέον από κόσκινο όλους τους ανθρώπους που έρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και γειτονικές χώρες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας (180 εκατ. κάτοικοι) συνέστησε ένα «κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων» στο πλαίσιο των προετοιμασιών της για την περίπτωση εξάπλωσης της επιδημίας.

Το Εθνικό Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών της Νιγηρίας ενδέχεται επίσης να προσφέρει βοήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Η Νιγηρία είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που διαθέτει «κινητό εργαστήριο» ειδικευμένο στους αιμορραγικούς πυρετούς, που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να κάνει πολύ γρήγορα εξετάσεις ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Είχε σταλεί στη Σιέρα Λεόνα στο αποκορύφωμα της επιδημίας του 2014, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11.300 ανθρώπους. Εκείνη η επιδημία ήταν η χειρότερη στην ιστορία και κράτησε από τα τέλη του 2013 μέχρι το 2016, με 29.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, το 99% εξ αυτών εντοπίστηκε στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε.

Οι πρώτοι θάνατοι στη χώρα από τον ιο Έμπολα καταγράφηκαν τον Ιανουάριο

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα αιμορραγικού πυρετού αναφέρθηκαν σε μια περιοχή του Κονγκό, η οποία αντιμετωπίζει επιδημία του ιού Έμπολα από τον Δεκέμβριο με τους πρώτους θανάτους να καταγράφονται τον Ιανουάριο, αποκάλυψε ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι πέθαναν σε μια περιοχή του βορειοδυτικού ΛΔ Κονγκό, όπου αξιωματούχοι του τομέα υγείας έχουν πλέον επιβεβαιώσει ξέσπασμα του Έμπολα. Μόνο δύο ωστόσο από τις περιπτώσεις αυτές έχουν επιβεβαιωθεί από εργαστήριο της Κινσάσα.

Αυτή είναι η ένατη φορά που ο Έμπολα εμφανίζεται στην τεράστια και δασώδη χώρα της Αφρικής από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοντά στον ανατολικό ποταμό Έμπολα τη δεκαετία του '70. Πριν από λιγότερο από έναν χρόνο οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένα ξέσπασμα του Έμπολα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κρούσματα αναφέρθηκαν από τον Δεκέμβριο και οι πρώτοι θάνατοι τον Ιανουάριο, αλλά ακόμη δεν έχει διακριβωθεί η σχέση ανάμεσα στους θανάτους και στην επιδημία», δήλωσε ο Γιουτζίν Καμπάμπι στο Reuters.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στείλει μια ομάδα 12 εμπειρογνωμόνων στην περιοχή για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα χωριά που επλήγησαν και να προσφέρουν τα μέσα καταπολέμησης της επιδημίας.

Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένοι αρχίζουν να εμφανίζουν εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.

Η χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία έληξε πριν από δύο χρόνια στη Δυτική Αφρική αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 11.300 νεκρούς και μολύνοντας άλλους 28.600 στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Σχετικές ειδήσεις