ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο: Ευρώπη και ΗΠΑ αγοράζουν προϊόντα «Made by ISIS» (Pics)

Σκάνδαλο: Ευρώπη και ΗΠΑ αγοράζουν προϊόντα «Made by ISIS» (Pics)

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Αφγανιστάν αποκομίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ετησίως από την παράνομη εξόρυξη του ορυκτού ταλκ, μεγάλο μέρος του οποίου καταλήγει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα η οργάνωση Global Witness.

Περίπου 500.000 τόνοι ταλκ, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από βαφή έως παιδική πούδρα, εξήχθησαν από το Αφγανιστάν από τις αρχές του χρόνου έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του αφγανικού υπουργείου, αρμόδιο για τη βιομηχανία εξόρυξης, που επικαλείται στην έκθεση της η οργάνωση.

180522 baby powder stock feature image

Σχεδόν όλη η ποσότητα αυτή πήγε στο Πακιστάν, από όπου μεγάλο μέρος της επανεξήχθη. Περισσότερο από το ένα τρίτο των αμερικανικών εισαγωγών ταλκ προέρχεται από το Πακιστάν και μεγάλη ποσότητα καταλήγει επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η έκθεση.

03

«Ανυποψίαστοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καταναλωτές αθέλητα βοηθούν τη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας της Global Witness Νικ Ντόνοβαν, με ανακοίνωσή του, ζητώντας ισχυρότερους ελέγχους στις εισαγωγές.
Η παράνομη εξόρυξη πολύτιμων λίθων και μεταλλευμάτων, όπως το λάπις λάζουλι, αποτελεί μείζονα πηγή κερδών για τους Ταλιμπάν, και η έκθεση υπογραμμίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πολεμά για την ανάκτηση του ελέγχου ορυχείων στο Νανγκαρχάρ, την αφγανική επαρχία όπου έχει το προπύργιό του.

Η Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, διαθέτει τεράστια κοιτάσματα ταλκ, καθώς και ορυκτών, όπως χρωμίτη και μάρμαρου, και βρίσκεται σε κύριες διαδρομές που χρησιμοποιούνται για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων εμπορευμάτων.

04

Ένα ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του ISIS, τόνισε, σύμφωνα με την έκθεση, ότι η απόκτηση του ελέγχου περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας εξόρυξης από άλλες ένοπλες οργανώσεις στην Νανγκαρχάρ αποτελεί μια προτεραιότητα: «Τα ορυχεία βρίσκονται στα χέρια της μαφίας…Με κάθε τίμημα θα πάρουμε τα ορυχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας στο Αφγανιστάν έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για την ανεξέλεγκτη διακίνηση εμπορευμάτων, όπως ταλκ και χρωμίτη, που η έκθεση της οργάνωσης ανέφερε «ίσως να είναι τα λιγότερο λαμπερά ορυκτά από εμπόλεμες ζώνες».

012

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία του εμπορίου που πραγματοποιεί το Ισλαμικό Κράτος, τα κέρδη από την εξόρυξη στην Νανγκαρχάρ μπορεί να φτάνουν «σε οποιοδήποτε ύψος από έναν υψηλό αριθμό δεκάδων χιλιάδων έως έναν μικρό αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο». «Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια αποτελεί μια αληθοφανή ενδιάμεση εκτίμηση», σημειώνεται.

02

Το συνολικό ποσό δεν φαίνεται να είναι ψηλό, τονίζεται, αλλά ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι η δύναμη του ISIS στην επαρχία ανέρχεται σε 750 έως 2000 τζιχαντιστές, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα αποτελούν μια σημαντική πηγή κερδών για το ISIS.

Ένας εκπρόσωπος του αρμόδιου αφγανικού υπουργείου δήλωσε ότι μια ειδική επιτροπή έχει ήδη συσταθεί για τον συντονισμό αντιμετώπισης του ζητήματος με τις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών. Το υπουργείο προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα για να τοποθετηθεί σε κάποια από τα συγκεκριμένα ζητήματα που αναφέρονται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις