ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Το Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από ρωσικό πύραυλο

Πούτιν: Το Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από ρωσικό πύραυλο

«Οχι φυσικά», ήταν η απάντησή του στο ερώτημα που του τέθηκε αν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια όσον αφορά την κατάρριψη του αεροσκάφους, όπως ότι στο αεροσκάφος επλήγη από ουκρανικό πύραυλο, από αεροσκάφος κτλ, ενώ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κάτι που να μας εμπνέει εμπιστοσύνη όσον αφορά τα τελικά συμπεράσματα (της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας-σ.σ ), και δεν θα υπάρξει εμπιστοσύνη χωρίς την πλήρη συμμετοχή μας στην έρευνα».

Αναφερόμενος στην έρευνα της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που συστάθηκε για να ερευνήσει τα αίτια της συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στη Ρωσία δεν επετράπη να συμμετάσχει στην έρευνα που έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα και «συνεπώς δεν έχουμε λόγους να εμπιστευθούμε πλήρως τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας».

Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέσθηκε και το περιστατικό της συντριβής ρωσικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από το Ισραήλ με προορισμό τη Ρωσία και είχε καταρριφθεί από ουκρανικό πύραυλο (σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000-σ.σ). «Έριξαν κάποτε στη Μαύρη Θάλασσα ρωσικό αεροσκάφος, που είχε αναχωρήσει από το Ισραήλ και δεν είχαν αναγνωρίσει την ευθύνη τους. Στη συνέχεια παρόλα αυτά την αποδέχθηκαν, αλλά δεν κατέβαλλαν ούτε αποζημιώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος και επανέλαβε: «Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, η εμπειρία μας είναι αρνητική, δυστυχώς όμως υπάρχει αυτή η εμπειρία, ενώ σε ό,τι αφορά αυτό το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό (του μαλαισιανού Boeing-σ.σ) θα θέλαμε να συμμετάσχουμε πλήρως σ' αυτή την έρευνα».

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες περί εμπλοκής της Ρωσίας στην κατάρριψη της πτήσης МН17

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι διεθνείς ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης МН17 της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας επειδή δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα.

Παράλληλα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε μέχρι τώρα το χρόνο να μελετήσει τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας στα οποία κατέληξαν οι ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ερεύνησαν τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing.

Στις 24 Μαΐου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα των Ολλανδών ανακριτών για τα αιτία της συντριβής της πτήσης МН17 στην Ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, αλλά έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Μόσχα θα τα μελετήσει προσεκτικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση της συντριβής της πτήσης МН17 και παρουσιάσθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου της ερευνητικής ομάδας Bellingcat. «Δεν μπορώ να πω τίποτα γι΄ αυτό το θέμα, δεν γνωρίζω τις είδους ενημέρωση ήταν αυτή , δεν γνωρίζω τα στοιχεία και δεν γνωρίζω σε ποια βάση κατέληξαν σ' αυτά τα συμπεράσματα», παρατήρησε ο Πεσκόφ.

Ο Λαβρόφ συνέκρινε την έρευνα για την κατάρρευση του Μπόινγκ με την υπόθεση Σκριπάλ

Η έρευνα για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει την υπόθεση των Σκριπάλ καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις, δήλωσε, στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ολλανδό ομόλογο του Στεφ Μπλοκ.

«Θυμίζει πολύ την υπόθεση των Σκριπάλ, όταν είχαν πει “Highly likely” (κατά πάσα πιθανότητα) είναι οι Ρώσοι», ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωναν ότι η έρευνα συνεχίζεται και θα απαιτηθεί χρόνος, δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Δημιουργείται η αίσθηση – συνέχισε - του ντεζαβού, εάν οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει και σ’ αυτή την περίπτωση, που αφορά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, να την αξιοποιήσουν για να επιτύχουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, τότε ας είναι βάρος στην συνείδηση τους», συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ακόμα ότι ο Ολλανδός συνάδελφος του Στεφ Μπλοκ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του σήμερα, δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του Μπόινγκ της Malaysia Airlines. «Σήμερα μου τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και μου ανέφερε όσα είναι ήδη γνωστά. Μου είπε ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ως προς το ότι ο πύραυλος Buk προήλθε από το έδαφος της Ρωσίας», τόνισε.

«Τον ρώτησα να μου αναφέρει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα όσα ισχυρίζεται. Δεν μου ανάφερε κανένα στοιχείο», δήλωσε ο Λαβρόφ και συνέχισε: «Είπε ότι θέλουν να βοηθήσει η Ρωσία ώστε να τεκμηριωθούν αυτά τα στοιχεία που βασίζονται σε εντελώς ανυπόστατες υποψίες. Του υπενθύμισα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία συνεργάστηκε περισσότερο από τον καθένα με αυτές τις ανακριτικές αρχές, δίνοντας πλήθος πληροφοριών».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη Ρωσία να παραδεχθεί την ενοχή της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν πάντως τη Ρωσία να λογοδοτήσει για το ρόλο της στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines, πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

«Είναι καιρός η Ρωσία να παραδεχθεί τον ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και να σταματήσει την πορωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, σε μια δήλωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη στη ρωσική επιθετικότητα για τον θάνατο περισσότερων από 10.300 ανθρώπων στην Ουκρανία.

Ολλανδία και Αυστραλία επιρρίπτουν στη Ρωσία την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροπλάνου

Η Ολλανδία και η Αυστραλία κατονόμασαν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014 με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που ανοίγει το δρόμο για δικαστικές διώξεις.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα (25/05), μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ολλανδίας, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της διεθνούς ερευνητικής επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος Bouk που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από την 53 Ρωσική Αντιαεροπορική Ταξιαρχία με βάση στο Κουρσκ. Η Ρωσία το διέψευσε κατηγορηματικά.

Η Ολλανδία και η Αυστραλία, πολλοί πολίτες των οποίων περιλαμβάνονται στα 298 θύματα της τραγωδίας, «θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για τη συμμετοχή της στην καταστροφή του αεροσκάφους», ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Οι δύο χώρες μπορούν πλέον να υποβάλουν τον φάκελο της πολύπλοκης αυτής υπόθεσης ενώπιον διεθνούς οργανισμού ή διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πραγματοποιούσε την πτήση MH17 Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ και κατερρίφθη επάνω από τη φιλορωσική αυτονομιστική ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014. Τη ζωή τους έχασαν και οι 298 επιβαίνοντες, στην πλειοψηφία τους Ολλανδοί.

«Η καταστροφή της πτήσης MH17 προκάλεσε ανεπανόρθωτο πόνο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της υπό την Ολλανδία Κοινής Επιτροπής Έρευνας (JIT).

«Με βάση τα συμπεράσματα της JIT, είναι πλέον προφανές για την Ολλανδία και την Αυστραλία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Bouk που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Η κυβέρνηση ενεργεί κατά τρόπο που καθιστά την Ρωσία επισήμως υπεύθυνη», τόνισε», πρόσθεσε.

«Νομική οδός»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ένα κράτος μπορεί να καταλογισθεί, αλλά πρόκειται για μία διαδικασία πολύπλοκη και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προχωρήσει κανείς.

«Η νομική οδός είναι ο τρόπος που επέλεξαν η Ολλανδία και η Αυστραλία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία αρνήθηκε, για μία ακόμη φορά, «κάθε ανάμειξη» στην τραγωδία. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «κανένας ρωσικός πύραυλος δεν διέσχισε την ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Για τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται, για μία ακόμη φορά, «για φθηνές κατηγορίες με στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία» της χώρας του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας χθες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες και κατήγγειλε το γεγονός ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε στην διεθνή ομάδα της έρευνας, αντίθετα με την Ουκρανία.

Η διεθνής επιτροπή αναπαρέστησε λεπτομερώς τη διαδρομή της ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας που μετέφερε το σύστημα Bouk με τη βοήθεια φωτογραφιών και βίντεο, η οποία ξεκίνησε από το Κουρσκ και διέσχισε τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Οι ερευνητές δεν είπαν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο και κάλεσαν αυτόπτες μάρτυρες να δώσουν πληροφορίες για τα ονόματα των προσώπων που χειρίζονταν το αντιαεροπορικό σύστημα και για τις εντολές που είχαν λάβει.

«Η απόδοση της ευθύνης στην Ρωσία για την συμμετοχή της στην καταστροφή της πτήσης MH17 με βάση το διεθνές δίκαιο αποτελεί χωριστή διαδικασία από την ποινική έρευνα, την απαγγελία κατηγοριών και την δίκη», τονίζει η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία «καλεί την Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για μία λύση που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τον τεράστιο πόνο και τις ζημίες που προκάλεσε η κατάρριψη της πτήσης MH17».

Βρυξέλλες, ΝΑΤΟ και Λονδίνο κατά Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «αναγνωρίσει την ευθύνη της» στην κατάρριψη της πτήσης MH17.

Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να συνεργασθεί πλήρως με όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο να υπάρξει καταλογισμός» της ευθύνης για την καταστροφή του αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.

Σε άλλη ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζητεί κι αυτός από τη Ρωσία «να αποδεχθεί την ευθύνη» για την καταστροφή και «να συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα.

«Αυτοί που ευθύνονται οφείλουν να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

«Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί να δρα ατιμώρητα. Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να απαντήσει για τις πράξεις της σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17», αναφέρει ο Τζόνσον σε δήλωσή του.

«Είναι ένα κατάφωρο παράδειγμα της περιφρόνησης που δείχνει το Κρεμλίνο για τις αθώες ζωές», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν κατά την κατάρριψη του εν λόγω επιβατικού αεροπλάνου.

Σχετικές ειδήσεις