ΚΟΣΜΟΣ

Λιέγη: Βγήκε με άδεια από τη φυλακή και σκότωσε τις αστυνομικούς με το όπλο τους (vids+pics)

Λιέγη: Βγήκε με άδεια από τη φυλακή και σκότωσε τις αστυνομικούς με το όπλο τους (vids+pics)

Επίθεση Βέλγιο:Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για το μακελειό στη Λιέγη, με τέσσερις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας - Ο δράστης, ο οποίος πυροδότησε εκ νέου τη θρυαλλίδα του τρόμου στην Ευρώπη, πήρε το όπλο από τις αστυνομικούς και τις εκτέλεσε εν ψυχρώ, όπως και έναν 22χρονο περαστικό- Ονομάζεται Μπενζαμίν Ερμάν, ήταν 36 ετών και βρισκόταν έξω από τη φυλακή με άδεια – Συγκλονιστικά βίντεο από το σημείο της επίθεσης που αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική.

Ο δράστης, ο οποίος - σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF - είναι ένας 36χρονος παραβάτης του κοινού ποινικού δικαίου, είχε βγει με μονοήμερη άδεια από τοπική φυλακή τη Δευτέρα, ενώ ονομάζεται Μπέντζαμιν Ερμάν.

Οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου ήταν μάλιστα ενήμερες ότι είχε έρθει σε επαφή με ισλαμιστές ενώ βρισκόταν στη φυλακή και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ενώ εξέτιε ποινή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ο Μπενζαμέν Ερμάν φέρεται ότι «ριζοσπαστικοποιήθηκε από ένα πρόσωπο», με αποτέλεσμα το όνομά του να συμπεριληφθεί στην τράπεζα δεδομένων ακραίων ισλαμιστών που έχει συστήσει το Βέλγιο, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τον περιγράφουν ως εξαιρετικά βίαιο, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών με το ψυχολογικό προφίλ του να περιγράφεται ως «ασταθές».

Σύμφωνα, δε, με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Λιέγης, Κριστιάν Μποπέρ, ο στόχος του ήταν «σαφώς» να σκοτώσει αστυνομικούς. «Είναι σαφές ότι ο στόχος του δολοφόνου ήταν να επιτεθεί σε αστυνομικούς, να βλάψει τον θεσμό, το κράτος του Βελγίου», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μολονότι έτρεξε να ταμπουρωθεί σε ένα σχολείο, δεν ήθελε ωστόσο να σκοτώσει μαθητές, διευκρίνισε.

Από τα πυρά του Ερμάν τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Ο εισαγγελέας Φιλίπ Ντουλιέ δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, πως ο Ερμάν επιτέθηκε στις γυναίκες αστυνομικούς από πίσω με μαχαίρι (ένα κοπίδι σύμφωνα με την RTBF) γύρω στις 11:30 (ώρα Ελλάδας) σε μια λεωφόρο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα La Libre Belgique, που επικαλείται αστυνομική πηγή, ο ένοπλος φώναξε «Αλλάχ ου Άκμπαρ» («ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος στα αραβικά») πριν πυροβολήσει.

liegi5

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η βελγική ιστοσελίδα HLN δείχνει το δράστη να κρατά δύο όπλα που σύμφωνα με τις έρευνες είχε αποσπάσει από τις δύο γυναίκες αστυνομικούς που σκότωσε

Αφού τις μαχαίρωσε, άρπαξε ένα από τα όπλα τους, τις πυροβόλησε και τις σκότωσε προτού κατέβει το δρόμο και πυροβολήσει, «παίρνοντας» τη ζωή ενός 22χρονου άνδρα που καθόταν σε θέση επιβάτη ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ:

Στη συνέχεια, ο δράστης πήγε σε ένα σχολείο όπου έπιασε όμηρο μια γυναίκα υπάλληλο, πριν επέμβουν οπλισμένοι αστυνομικοί.

Τα παιδιά οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος καθώς ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος και πανικούς στους δρόμους, με πολίτες να τρέχουν αναζητώντας καταφύγιο. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν προτού εντέλει σκοτωθεί ο δράστης από τα πυρά τους.

Η στιγμή που ο δράστης πέφτει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών:

«Το συμβάν αντιμετωπίζεται ως περιστατικό τρομοκρατίας», ξεκαθάρισε ο Ντουλιέ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του Newsbomb.gr

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Βίντεο - ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς

cyril

Εικόνες από το σημείο δείχνουν κονβόι από ασθενοφόρα να φεύγουν από τη λεωφόρο ντ' Αβρουά.

Από την πλευρά του, το εθνικό κέντρο κρίσεων, που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα, αλλά δεν αύξησε το επίπεδο επιφυλακής.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί τι προκάλεσε το συμβάν. Ο βασιλιάς Φίλιππος επισκέφθηκε τη Λιέγη, τη μεγαλύτερη πόλη στη γαλλόφωνη βελγική περιφέρεια της Βαλλονίας.

Αυτά είναι τα θύματα του Ερμάν

Την ίδια ώρα, το Βέλγιο θρηνεί για τα τρία νέα θύματα από τρομοκρατική (;) επίθεση, τα ονόματα των οποίων έγιναν γνωστά. Πρόκειται για τη Σοράγια, μητέρα 13χρονων διδύμων, τη Λουσίλ Γκαρσία και τον 22χρονο Σιρίλ Βανγκρίκεν, που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του.

Οι πρώτες μάρτυρες

«Άκουσα πέντε πυροβολισμούς και είδα να τρέχει ένας άνδρας με όπλο που φορούσε μαύρο καπέλο, μαύρη μπλούζα και είχε ένα τσαντάκι στη μέση», περιέγραψε δημοσιογράφος του RTBF που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης.

«Ο δράστης επιχείρησε να μπει στην καφετέρια από την μπροστά πόρτα», δήλωσε από την πλευρά του ιδιοκτήτης παρακείμενης επιχείρησης.

«Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»

Όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ αυτών και της τρομοκρατικής ενέργειας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών.

Όπως σημειώνει το rt.com, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας έχει αναλάβει την υπόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιαν Γιαμπόν.

Η Λιέγη, μια βιομηχανική πόλη κοντά στα σύνορα του Βελγίου με τη Γερμανία, είχε συγκλονιστεί το 2011 από την επίθεση ενός ένοπλου, ο οποίος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 πριν αυτοκτονήσει.

Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού από τότε που ένας πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους που είχε βάση της Βρυξέλλες, ενεπλάκη στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι το 215 και τις Βρυξέλλες το 2016.

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών, βίντεο: RTBF, Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters, RT, Twitter, Facebook

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: «Παραλύει» η χώρα την Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Ποιοι απεργούν

Τραγωδία: Αυτοκτόνησε γιος γιατρού – Τον βρήκε νεκρό η μητέρα του





Σχετικές ειδήσεις