ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία μετά την έκρηξη βίας στη Γάζα

Εκεχειρία μετά την έκρηξη βίας στη Γάζα

Μια εύθραυστη εκεχειρία, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ισχύει από χθες Κυριακή μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων της Γάζας και του Ισραήλ. Στόχος της εκεχειρίας είναι να τερματιστεί η έκρηξη βίας μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Τουλάχιστον 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Οι περισσότερες ερρίφθησαν από την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ που έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν, ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται στην εκεχειρία αυτή αλλά "αυτό δεν θα τον εμποδίσει να απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση",.

Η έκρηξη βίας ξέσπασε όταν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο σκοτώθηκαν πέντε μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ράφας στη Λωρίδα της Γάζας. Ακολούθησε η εκτόξευση ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ με συνέπεια νέες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

"Καθώς φαίνεται αυτός ο κύκλος μοιάζει πλέον να είναι πίσω μας. Ωστόσο μπορεί να επαναληφθεί οποιαδήποτε στιγμή", δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ματάν Βιλνάι στο ραδιόφωνο του στρατού.

"Επιτεθήκαμε μόνο στον Ισλαμικό Τζιχάντ, η Χαμάς δεν θέλει τη σύγκρουση και έμεινε στην άκρη, καθώς περιμένει την απελευθέρωση 550 φυλακισμένων", πρόσθεσε.