ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις από την Κοντολίζα Ράις

Αποκαλύψεις από την Κοντολίζα Ράις

Για μυστική πρόταση που είχε παρουσιάσει το 2008 ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με τους Αγίους Τόπους να βρίσκονται υπό διεθνή επιτήρηση, κάνει λόγο στα απομνημονεύματά της η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου με τίτλο "No Higher Honor" που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο εκδοτικός οίκος Crown Publishers, η Κοντολίζα Ράις γράφει ότι έμεινε έκπληκτη όταν ο Εχούντ Ολμερτ της παρουσίασε το σχέδιο αυτό, τον Μάιο του 2008, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ισραήλ.

Η Ράις γράφει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να προσφέρει στους Παλαιστίνιους περίπου το 94% της Δυτικής Όχθης με μία ανταλλαγή εδαφών με εβραϊκούς οικισμούς.

Σύμφωνα με την πρόταση θα υπήρχαν δύο πρωτεύουσες, μία για το Ισραήλ στη δυτική Ιερουσαλήμ και μία για τους Παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ,, με ένα κοινό δημοτικό συμβούλιο με ισραηλινό δήμαρχο και παλαιστίνιο αντιδήμαρχο.

Η πρόταση προέβλεπε την επιστροφή 5.000 Παλαιστινίων σε εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ.

Ως προς την παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, θα τελούσε υπό τη διοίκηση ενός συμβουλίου σοφών από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Παλαιστινιακή Αρχή τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Ο Εχούτν Ολμερτ έχει αποκαλύψει στα δικά του απομνημονεύματα που δημοσιεύθηκαν στις αρχές του 2011 ότι είχε προτείνει το 2008 στους Παλαιστίνιους διεθνή επιτήρηση της παλαιάς πόλης και των Αγίων Τόπων της Ιερουσαλήμ.