ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ τήρησε το λόγο του: «Αναβάλλονται επ' αόριστον» τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας

Ο Τραμπ τήρησε το λόγο του: «Αναβάλλονται επ' αόριστον» τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σήμερα 14 Ιουνίου ότι «αναστέλλει επ΄ αόριστον» τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγει από κοινού με τη Νότια Κορέα στην κορεατική χερσόνησο, ακόμα κι αν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα παραμένουν σε ισχύ.

Δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι σκοπεύει να σταματήσει αυτές τις «προκλητικές» στρατιωτικές ασκήσεις, μετά την ιστορική Σύνοδο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις ΗΠΑ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι κύριες στρατιωτικές ασκήσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον στην κορεατική χερσόνησο».

Όπως κάθε χρόνο και φέτος, είχε προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προσεχών στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, υπό την κωδική ονομασία Ulchi Freedom Guardian, για τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η άρση των κυρώσεων δεν θα γίνει όσο δεν έχουμε τις αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει πλήρως αποπυρηνικοποιηθεί» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

2018 06 12T025726Z 1960574562 RC1598AD9A50 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA

Την ώρα που οι Ρώσοι και οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν μερικώς τις κυρώσεις, εάν η Πιονγκγιάνγκ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο Μάικ Πομπέο λέει ότι η Κίνα, μέσω της οποίας μεταφέρεται το 90% των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας, «επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε τελικά να προχωρήσουμε, έπειτα από τόσα χρόνια, στον δρόμο της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Γουανγκ Γι. «Υπάρχει ωστόσο πάντα ο κίνδυνος αυτό να μην επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε εξάλλου ότι η διακοπή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων μεταξύ Ουάσιγκτον και Νότιας Κορέας αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των «παραγωγικών» και «καλή τη πίστη» διαπραγματεύσεων με τους Βορειοκορεάτες με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας της Σιγκαπούρης.

Ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη Σεούλ, που ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, μέχρι τον περασμένο μήνα, επιδοκίμασε την απόφαση της αναστολής των γυμνασίων, εκτιμώντας ότι η «κατάσταση έχει ριζικά αλλάξει» μετά τη Σύνδο Τραμπ-Κιμ.

«Πρέπει να κάνουμε μια διακοπή στα γυμνάσια, στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια για να δούμε εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σοβαρός σε ό,τι αφορά το δικό του μέρος στις διαπραγματεύσεις» εξήγησε ο πρώην ναύαρχος Χάρι Χάρις ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις